Krisztina Egerszegi, un fenomen al natației maghiare

Publicat: 03/07/2020 | 01:53
Krisztina Egerszegi, un fenomen al natației maghiare

Un adevărat fenomen al sportului maghiar, Krisztina Egerszegi a fost cea mai tânără campioană olimpică din istoria natației, după ce a cucerit aurul la Jocurile de la Seul din 1988, la numai 14 ani.

Singura înotătoare care a câștigat cinci medalii olimpice de aur în probele individuale, ea a deținut recordul mondial al probei de 200 de metri spate aproape 17 ani.  Egerszegi se află în cercul foarte restrâns, din care mai fac parte doar Dawn Fraser și Michael Phelps, al înotătorilor ce s-au impus în aceeași probă la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Palmaresul său impresionant cuprinde cinci medalii de aur, una de argint și un bronz la Olimpiade, două medalii de aur și un argint la Campionatele Mondiale și nouă medalii de aur și patru de argint la Europene.

La 16 ani, Egerszegi a cucerit titlul mondial în probele sale favorite: 100 și 200 spate, la Campionatele de la Perth din 1991, devenind, astfel, prima campioană mondială din istoria Ungariei. În același an, ea a mai câștigat zece medalii de aur la Campionatele Ungariei și a obținut și primele sale trei titluri europene, la Atena, stabilind recordul mondial la 100 și 200 de metri spate. Astfel, “Queen Krisztina”, cum a mai fost alintată de presă, devenea prima înotătoare din ultimii 11 ani care stabilea două recorduri mondiale la aceeași competiție.

La Jocurile Olimpice de la Barcelona, Krisztina Egerszegi a scris o nouă pagină de istorie prin cele trei medalii de aur câștigate la 100 și 200 metri spate, ambele cu record olimpic, și la 400 metri mixt. Astfel, ea a devenit înotătoarea cu cele mai multe titluri ollimpice în probele individuale la aceași ediție, iar pentru aceste realizări, a fost desemnată Sportiva Anului de cotidianul italian Gazzetta dello Sport.

În 1993, Egerszegi a continuat să impresioneze, după ce a concurat, în premieră, și a câștigat în proba de 200 metri fluture la Campionatele Europene de la Sheffield, alături de triumfurile din probele deja consacrate. Cele patru titluri continentale, performanță nemaiatinsă până atunci de vreun înotător în evenimente individuale, și cele zece medalii de aur de la Naționalele Ungariei au plasat-o iarăși pe primul loc în ierarhiile pentru titlul de Sportiva Anului, realizate de ziarele L’Equipe și Gazzetta dello Sport.

Krisztina a păstrat ce era mai bun pentru ultimul an și, mai ales, pentru ultima cursă a carierei. În 1996, după ce a câștigat aurul de nouă ori la Naționalele Ungariei, ea a intrat în finala de la 400 de metri mixt, de la Jocurile Olimpice de la Atlanta, cu cel mai bun timp din calificări. Egerszegi s-a retras în stil de mare campioană, câștigând finala cu o diferență de 4,15 secunde față de ocupanta locului doi, Whitney Hedgepeth. Acesta este cel mai mare ecart consemnat vreodată în istoria natației feminine, indiferent de probă, pe distanța de 200 de metri. Prin acest succes colosal, ea a devenit prima înotătoare cu cinci titluri olimpice în probe individuale, performanță care avea să fie depășită doar de Michael Phelps, cu 13 titluri.

Imediat după Jocurile Olimpice de la Atlanta, Krisztina Egerszegi și-a încheiat activitatea sportivă, la numai 22 de ani. În 2001, ea a fost inclusă în Hall of Fame-ul Natației Internaționale și distinsă cu Ordinul Olimpic de Comitetul Internațional Olimpic.

Povestea completă a Krisztinei Egerszegi va putea fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”, care va apărea în acest an.