La mulți ani, Horia Moculescu!

Publicat: 18/03/2019 | 07:37
La mulți ani, Horia Moculescu!

Horia Moculescu împlinește astăzi venerabila vârstă de 82 de ani, ocazie cu care CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, îi urează un sincer “La mulți ani!”. 

Horia Moculescu s-a născut pe data de 18 martie 1937, în Râmnicu-Vâlcea. Este  pianist, interpret vocal, compozitor, moderator și creator de programe TV.

Din partea mamei – Nidia Copetti -, Horia Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui – Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică – este de origine română. Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la vârsta de șase ani. Rămâne orfan de mamă în anul 1948.

A urmat cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieți – azi Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda -, absolvindu-le în anul 1954. S-a făcut remarcat remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon. Din cauza așa-zisei „origini sociale nesănătoase” – în timpul regimului comunist – nu a fost admis la Conservatorul din București. S-a înscris la Facultatea de Mine din Petroșani, acolo unde și-a pus în evidență talentul de interpret muzical în cadrul orchestrei facultății.

S-a dedicat exclusiv muzicii

În continuare, Horia Moculescu se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralul Mării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară. Piesa lui de debut a fost De-ai fi tu salcie la mal.

A fost căsătorit de patru ori și a avut 2 copii: Ion Horia, cu penultima soție Ana-Maria (Ionuț, născut în 1977 la București; a murit în 2008, la Berlin, la vârsta de 31 de ani) și Nidia, cu ultima soție Mariana, născută în 1990 la București.

Horia Moculescu este membru al Uniunii Compozitorilor din România. A compus aproximativ 500 melodii și a luat peste 200 premii. A fost, între altele, realizatorul emisiunii de televiziune „Atenție, se cântă!”, la TVR 2.

A publicat cartea „Doar atât mi-am amintit”, în 2011, la Editura KULLUSYS.