La vremuri noi, obiceiuri vechi! Cele mai rasunatoare scandaluri de la Bac!

Publicat: 06/07/2013 | 12:32
La vremuri noi, obiceiuri vechi! Cele mai rasunatoare scandaluri de la Bac!

Acuzatiile de frauda la BAC aduse Liceului Dimitrie Bolintineanu nu sunt unice. Istoria recenta este plina de astfel de cazuri, in toata tara. 

Procurorul sef al Direcţiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruţa Kovesi, a anuntat ca procurorii fac cercetari in două dosare care vizeaza posibile fraude la Bacalaureat, un caz fiind în Sibiu si celalalt din 2012, in Slobozia.

Datele semnalate de jurnalisti anul trecut aratau insa altcumva. O tentiva de frauda a fost descoperita in Mangalia, atunci cand politistii au gasit 450 de lei intr-o toaleta a Liceului Ion Banescu din sudul litoralului.

BAC

Cazul din Slobozia, despre care vorbeste Kovesi, se refera la cele patru cadre didactice retinute pentru mita si trafic de influenta, si asta dupa ce s-a descoprit ca profesorii au pretins diverse sume de bani pentru a interveni pe langa membrii comisiilor de evaluare in vederea obtinerii de note de promovare a examenelor.

Intr-o localitate din Maramures, mai exact in Targu Lapus, un scandal monstru s-a declansat in momentul in care s-a descoperit ca elevii unui liceu au fost ajutati sa copieze chiar de catre profesori. Evenimentul s-a intamplat tot anul trecut, iar copiii au fost eliminati atunci din examen.

bac

Un numar de 20 de elevi care au susţinut, anul trecut prima proba scrisa a bacalaureatului olimpicilor in doua centre speciale din judetul Bacau au fost eliminati din examen dupa ce au fost prinsi copiind de catre profesorii supraveghetori. Tot in Bacau, anul trecut a fost eliminat un elev din examen nu pentru ca ar fi incercat sa copie, ci pentru ca i-a sunat telefonul in timpul evaluarii!

Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judeţean Bacau, 15 candidati au fost prinsi cand copiau de pe fituici, iar cinci aveau asupra lor telefoane mobile.

Singura tentativa de fraudare a examenului de bacalaureat din judetul Olt care pare sa fi fost consemnata a fost trecuta insa cu vederea in 2012. Auzatiile au fost foarte grave, dat fiind faptul ca trei invatatoare din Caracal au fost surprinse in timp ce le dictau rezolvarile subiectelor elevilor de la Colegiul Tehnic “Matei Basarab”.

La prima probă scrisă a examenului, cea de limba română, trei învăţătoare din Caracal au fost surprinse în timp ce le dictau rezolvările subiectelor elevilor de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab”.

Celor trei supraveghetoare le-a fost interzisa participarea la examene nationale pe o perioada de cinci ani. Atat. Desi a fost vorba de o frauda, Politia nu a intervenit in acest caz.
Tot anul trecut o adevarata polemica s-a iscat in jurul subiectelor la matematica de la M1 şi M2. Deşi exercitiile de la M1 ar fi trebuit sa fie mai dificile decat cele de la M2, a fost exact invers, au fost de parare atunci foarte multi elevi. Iar profesorii au admis ca subiectele au fost cel putin surprinzatoare.

(Mariana Apostol)

Citește și...