Din 16 martie, fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise. Din acest moment, nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.
Autorităţile au elaborat un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, poliţiştii trebuie să fie atenţi dacă:
– spaţiile publice închise şi spaţiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”;
– este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;
– a fost introdusă sancţionarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;
– este afişat numărul de telefon şi site-ul de internet la care cetăţenii pot sesiza încălcarea legii;
– în spaţiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de ţigară
– miroase a fum de ţigară.
De asemenea, aceştia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat şi pot folosi aparate care măsoară obiectiv existenţa în spaţiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.
Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unităţi se numără angajaţii care se ocupă de respectarea regulilor de securitate şi sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar şi alte persoane desemnate de conducătorul unităţii.
Procedura de sesizare de către cetăţeni a autorităţilor publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliţiei locale (diferit pentru fiecare judeţ), la 112 cu retransmiterea către poliţia locală sau la ANPC care va retransmite către poliţia locală.(B.G.)