Acasă » Trending » Marcel Ciolacu, discuții pentru un nou Guvern: PNL și USR au „o abordare și arogantă, și superficială”. Ce spune liderul social-democrat despre un mandat de premier PSD

Marcel Ciolacu, discuții pentru un nou Guvern: PNL și USR au „o abordare și arogantă, și superficială”. Ce spune liderul social-democrat despre un mandat de premier PSD

De: Constantin Neacșu 03/11/2021 | 13:00
Marcel Ciolacu, discuții pentru un nou Guvern: PNL și USR au „o abordare și arogantă, și superficială”. Ce spune liderul social-democrat despre un mandat de premier PSD

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că va cere colegilor să ia decizia ca PSD să meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. Declarația vine după ce, luni, senatorul liberal Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pentru formarea unui Guvern minoritar – PNL, UDMR, susținut de minorități – care ar fi urmat să fie supus miercuri votului în Parlament, iar acesta a fost flexibilizat pentru discuții cu alte formațiuni.

Nu îmi cereți să intru în același ridicol al discuțiilor, cine pe cine a sunat, a contactat, haideți să vedem realitățile din România. Ne aflăm într-o criză majoră pandemică, nu e gestionată, ne aflăm într-o criză economică, socială – vedeți evoluția euro din această dimineață, și într-o criză politică declanșată de forma de guvernare de dreapta, respectiv PNL și USR”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit GÂNDUL.RO.

Liderul PSD a spus că a văzut abordarea PNL și USR din ședințele lor de marți.

Este o abordare în continuare și arogantă, și superficială. Eu, în schimb, vă anunț că am terminat cu colegii și specialiștii partidului cele 100 de priorități pentru români, atât pentru perioadă scurtă, cât și medie, și de la aceste lucruri vor porni discuțiile pe care o să le avem cu PNL sau cu USR”, a spus Marcel Ciolacu, cu precizarea că nu s-a stabilit când vor avea loc aceste negocieri.

Președintele PNL, Florin Cîțu, anunțase marți, la ieșirea de la consultările din BEx, că s-a revenit asupra deciziilor de guvernare atât cu USR cât și cu PSD, însă guvernarea să fie în jurul PNL cu un premier liberal.

Nu avem o discuție despre premier. Astăzi am flexibilizat două decizii, decizia de a putea merge la guvernare cu cei de la USR, cealaltă decizie, pe care o luasem în Consiliul Național, de a guverna cu PSD. Rămâne decizia pe care o are PNL, și astăzi nu am discutat despre ea, ca premierul să fie președintele partidului, dar la negocieri vom merge cu propunerea ca premierul să fie al PNL. După aceea vom discuta mai departe, în funcție de negocieri. Noi vrem să facem această guvernare în jurul PNL, cu premier liberal”, a spus Florin Cîțu.

„PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”

PSD nu va intra în negocieri sau în discuții sterile privind ministerele, a subliniat Marcel Ciolacu.

Întâi stabilim programul de guvernare, care sunt prioritățile și pe urmă vom avea discuții pe implicați, în funcție de specialiștii fiecărui partid”, a precizat Marcel Ciolacu.

Într-o astfel de criză, e normal ca orice formațiune să vorbească cu toată lumea a spus Ciolacu, la întrebarea privind discuțiile cu USR și un eventual Cabinet PSD – USR.

Ori facem o construcție pe principii și pe o anumită normalitate, să nu credeți vreo clipă că eu nu o să cer mandat colegilor mei ca PSD să meargă cu propunere de prim-ministru. Este exclus așa ceva”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat cine ar fi persoana propusă, liderul social-democrat a spus că numele premierului propus de PSD se va decide în interiorul partidului.

Să nu credeți că noi vom face vreo construcție politică aberantă sau excluzând niște lucruri evidente”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să renunțe la poziția de premier sau aceasta este o condiție esențială în negocieri, Marcel Ciolacu a spus: „Discuția în interiorul partidului sunt cele 100 de măsuri, să continuăm și azi să le analizăm, care sunt pe termen scurt și mediu. În funcție de aceste măsuri, vorbim de o guvernare sau de un pact, sau de un Guvern pe o durată mai scurtă sau mai lungă. PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”.

„PSD este dispus să își asume actul de guvernare”

Matematica este o știință fixă”, a răspuns liderul PSD când a fost întrebat de ce s-a luat decizia de a veni cu o propunere de premier, spre deosebire de primele două runde de consultări.

PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului. Pentru a putea fi investit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumează acest număr de mandate.

În urma retragerilor recente – 12, înclusiv a lui Ludovic Orban -, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site.

Cumva nu vedem realitățile din România? PSD este dispus să își asume actul de guvernare, să reușim să scoatem România din criză în care a fost trimisă de către guvernările de dreapta”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă ar putea să guverneze cu aceste formațiuni pe care le critică, el a spus: „Cred că este obligația noastră, când avem cel mai mare grup parlamentar, să ne implicăm în soluționarea crizelor din România. Cred că acest bâlci de două luni de zile, cu desemnări de prim-miniștri știind că nu vor trece, cu programe de guvernare, cu rezoluții, în timpul nopții, care nu au nicio legătură cu problemele românilor, cred că e cazul să înceteze”.

Fiecare dintre noi să ne citim foarte bine atribuțiile”, a răspuns Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat ce crede despre pașii următori: președintele că convoace consultări sau să aștepte formarea unei majorități cu o propunere.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Constantin Neacșu este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 29 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. A bifat transferul la CANCAN.RO în aprilie citeste mai mult
Parteneri
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția lui s-au despărțit
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Marile celebrități ale lumii au făcut senzație la Gala Premiilor Laureus! Cum și-au făcut apariția pe covorul roșu
Marile celebrități ale lumii au făcut senzație la Gala Premiilor Laureus! Cum și-au făcut apariția...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Câți bani a strâns Selly până acum:
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice