Marcel Ciolacu, mesaj pentru Iohannis și Orban după decizia CCR privind alocațiile: „Nu le dublați, vă măturăm guvernarea”

Publicat: 15/07/2020 | 19:25
Marcel Ciolacu, mesaj pentru Iohannis și Orban după decizia CCR privind alocațiile: „Nu le dublați, vă măturăm guvernarea”

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, amenință din nou Guvernul cu moțiunea de cenzură, printr-un mesaj postat pe Facebook, după ce CCR și are „un singur mesaj” pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban: „Nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea”.

”Am un singur mesaj pentru Iohannis şi Orban: nu dublaţi alocaţiile, vă măturăm guvernarea! Sunteţi un pericol pentru viitorul ţării! Preşedintele Iohannis nu mai poate amâna dublarea alocaţiilor pentru copii. Curtea Constituţională demonstrează prin decizia de azi că PNL n-a avut, practic, argumente, ci a vrut doar să blocheze aplicarea legii”, a scris Marcel Ciolacu, potrivit GÂNDUL.RO.

Șeful interimar al PSD mai spune că pentru milioane de români cu copii, această decizie este o mare gură de oxigen pentru bugetul lunar al familiei, amintind că măsura dublării alocațiilor e una inițiată de partidul pe care îl conduce. El îi cere lui Iohannis să promulge legea în regim de urgenţă, iar Guvernului Orban să o aplice de la 1 august.

„Dacă nu fac asta, depunem moţiunea de cenzură în august – indiferent că România va fi sau nu atunci în stare de alertă”, a completat Ciolacu.

Curtea Constituțională dă liber la dublarea alocațiilor. Legea ajunge pe masa președintelui Iohannis

Alocațiile copiilor trebuie dublate de la 1 august, a decis, miercuri Curtea Constituțională a României (CCR), care a respins astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă şi general obligatorie și se comunică Președintelui României.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituțională a României.

Guvernul a atacat legea la CCR, pe motiv că nu există resurse financiare

Guvernul a atacat legea privind dublarea alocațiilor copiilor, de la 1 august 2020, susținând că nu există prevăzute sursele de finanțare. La începutul lunii iunie, Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi „pentru”, trei „împotrivă şi 98 de abțineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap. Dacă președintele promulgă legea, din momentul publicării în Monitorul Oficial, alocațiile ar trebui dublate de la 150 de lei la 300 de lei. Iohannis mai are, însă, la dispoziție posibilitatea de a retrimite legea în Parlament.

Premierul a declarat de mai multe ori că își dorește creșterea alocațiilor, însă în mod progresiv.