Home » Trending » Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal, ”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia”: ”Reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue”

Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal, ”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia”: ”Reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue”

De: Cristian Lisandru 08/09/2020 | 16:34
Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal, ”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia”: ”Reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue”
Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal, ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”: ”

Luni seara, pe terasa hotelului Marshal Garden, Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal – ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Suediei la București și, chiar dacă s-a desfășurat în plină pandemie, atmosfera a fost una cu totul deosebită, atât la nivel literar, cât și artistic.

Marina Almășan își poartă cititorii pe tărâmurile orașului Stockholm de dinaintea declarării stării de urgență. ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia” este cea de-a 13- a carte publicată de Marina Almășan, iar autoarea se declară pur și simplu îndrăgostită de spațiul nordic. ”Este scrisă într-un pas sprințar, în stilul meu, povestește despre o țară deosebită și am cutreierat absolut toate ungherele capitalei sale”spune Maria Almășan.

Au luat cuvântul, în timpul acestui eveniment literar, E.S Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, Mariam El-Hek – director D.E.O.E.C în Ministerul de Externe, gazetarul Octavian Andronic și Adrian Artene, director editorial al grupului de presă GÂNDUL, cel care, de altfel, a semnat și prefața volumului ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Firește, nu au lipsit nici momentele artistice, iar invitații Marinei Almășan au reușit să creeze, fiecare în parte, o atmosferă unică, fie că a fost vorba despre nai – Giorgiana Pană -, vioară – Alexandra Violin – sau despre prestația inconfundabilă a actorului Eugen Cristea.

”Noul jurnal pe care Marina Almășan ni-l propune este despre hiptonicul crespucul nordic”

Nu trebuie uitat că Marina Almășan a vizitat și Norvegia – Jurnal de călătorie în Norvegia – „Aventuri în Țara Trolilor” fiind cea de-a unsprezecea carte a sa.

Atrasă iremediabil de spațiul nordic și de toate minunățiile sale, Marina ”reînnoiește”, prin acest nou volum, ”limbajul zăpezilor fără sfârșit”.

”Au trecut cinci decenii de când Harry Martinson – scriitor liric al Suediei – primea Premiul Nobel pentru Literatură, iar juriul a considerat că a fost vorba despre o creație scriitoricească extraordinară, care a reușit să capteze o… picătură de rouă. Pornind de la această imagine sublimă, se poate afirma, fără teama de a greși, că Marina Almășan a reușit să ”capteze apele Mării Baltice. Noul jurnal pe care Marina Almășan ni-l propune este despre hiptonicul crespucul nordic. Este despre frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav, odrăslit în pântecele seducătoarei imaginații a scriitoarei Astrid Lindgren. ”Paralela dintre Marina și Martinson (până și frapanta similitudine sonoră te bulversează!) nu este sofistică. Dacă unul dintre romanele lui Martinson, ”Drumul spre Calea-ntoarsă”, reînnoia limbajul poetic și imagistica, prin jurnalul său despre Suedia, Marina face cale-ntoarsă către Poarta Nordului, după ce ne-a destăinuit deja Norvegia lui Henrik Ibsen, și reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue ale Cerului””, notează Adrian Artene în prefața acestui volum incitant.

”Speech-ul lui Adrian Artene este unul relaxat, prietenesc și extrem de interesant construit! Este singurul care face trimitere concretă la interiorul cărții, atrăgând atențiaasupra unuia dintre cele mai amuzante capitole : cel în care povestesc “aventura” mea și Elenei într-un bar de noapte, la Stockholm! Primesc mingea ridicată la plasă și nuanțez puțin, la microfon, amuzanta experiență. Din rândul întâi, Elena își stăpânește cu greu râsul, amintindu-și de peripețiile noastre din Stockholm!”, scrie Marina Almășan, rememorând, punctual, momente deosebite ale acestei lansări de carte.

Marina Almășan: ”În stomacul meu e o vânzoleală fără margini. Nu, nu sunt fluturi (aș vrea eu!), ci un vârtej al emoțiilor cumulate”

Marina Almășan nu și-a ascuns emoțiile, cu atât mai mult cu cât cele literare au fost coroborate și cu cele… materne, fiul vedetei prezentându-se – chiar în aceeași zi – în fața Comisei pentru Licență de la facultate.

Însă rezultatele au fost – cum altfel? – pozitive în ambele planuri.

”E luni, e 6 dimineața (ca de obicei, zorile se crapă în capul meu!)  și pare a fi un banal început de săptămână. Nu și pentru mine. Sufletul meu e franjuri încă de cu noapte. Ce noapte! Fărâmițată într-o mare nesfârșită de treziri și adormiri iepurești… Azi Victor își dă examenul de licență. De câteva zile are emoții. Îl simt, ca mamă. Nu spune nimic, doar, din când în când, remarcă “Mama, nici nu-mi vine să cred : termin facultatea…”. Nu reușesc să intuiesc exact starea dindărătul cuvintelor sale : bucurie? teamă? emoție? Trimit ultimele “remider”e, invitaților de la lansarea mea de carte de după-amiază. În stomacul meu e o vânzoleală fără margini. Nu, nu sunt fluturi (aș vrea eu!), ci un vârtej al emoțiilor cumulate : pentru evenimentul de diseară și pentru fiul meu, care , împachetat la costum și cravată, așteaptă sus, în dormitorul lui, să fie “solicitat”, pe laptop, de Comisia de licență. Mi se pare atât de nedreaptă situația : ce amintiri ciuntite va avea fiul meu, legate de cea mai importantă zi a studenției sale – să dialogheze, pe Zoom, cu o comisie de examen, înghesuită în același  ecran în care , până mai ieri, se amestecau cursuri, fotografii, corespondențe, jocuri, gazete de prin lume și melodii preferate…”, scrie Marina Almășan, potrivit femeidezece.ro, amintindu-și emoțiile matinale are au precedat lansarea celui de-al treisprezecelea volum personal.

”MAE m-a sprijinit de fiecare dată, când am avut nevoie, în proiecte similare”

Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – un ajutor care a fost oferit și atunci când a fost vorba despre alte proiecte similare, așa cum spune Marina Almășan -, autoarea a reușit să aducă sub ochii cititorilor un volum care se citește cu sufletul la gură și îndeamnă la călătorie pe meleaguri nordice.

Autoarea a mai precizat și că – dacă nu ar fi fost această pandemie de coronavirus – lansarea volumului ”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia” ar fi avut loc, ”ca de obicei”, în sala de evenimente a Institutului Cultural Român.

”Semnalul “Putem începe!” îl dă venirea “înalților oaspeți”: Excelențele sale, doamna Ambasador al Suediei, Therese Hyden și domnul Ambasador al Danemarcei ( viitoarea mea destinație, oare) dl. Soren Jensen ( o rog pe prietena mea, Oana Bitan, de la Ambasada Suediei – sprijinul meu neprețuit în acest proiect! –  să mă ajute cu pronunțarea corectă a numelor! Îmi fac repede o poză cu personalitățile din spatele măștilor și mă grăbesc să-i conduc către doamna Director Mariam El-Hek, de la MAE, care a fost atât de drăguță nu numai să accepte invitația la eveniment, dar să și citească Jurnalul meu de călătorie. De fapt, MAE m-a sprijinit de fiecare dată, când am avut nevoie, în proiecte similare și, iată, e momentul să-i mulțumesc! Cu bucurie îl întâmpin și pe domnul Dan Krizbai, vicepreședintele ICR. Dan știe că, dacă n-ar fi fost pandemia asta, lansarea ar fi avut, posibil, loc , ca de obicei, în sala de evenimente a ICR! La anu’, Dan, promit!”, mărturisește Marina Almășan, după lansarea celui de-al treisprezecelea volum al său.

Marina Almășan: ”Îl invit în scenă pe dragul meu Eugen Cristea, actor de aur al Teatrului Național”

Actorul Eugen Cristea – un (foarte) bun prieten al Marinei Almășan –  a prezentat un moment artistic de excepție, citind un monolog aparținând dramaturgului național al Suediei, August Strindberg.

”Le mai povestesc câte ceva (amintiri picante!) din călătoria noastră, dupa care îl invit în scenă pe dragul meu Eugen Cristea, actor de aur al Teatrului National, care citește un monolog din August Strindberg, dramaturgul national al Suediei. Prin momentul de teatru, impecabil sustinut de marele actor si de și mai marele prieten, evenimentul meu capătă, iată, și mai mare greutate! Pot spune chiar că e un “eveniment cultural”! … Echipa Oanei Georgescu, de la Senso TV este cea mai activă, dintre toate cele prezente la filmare! Au fost și colegii de la TVR (mulțumesc , Mădălina Rădulescu și Ioana Pavel!), dar înțeleg că voi fi difuzată undeva, în jurnalele dimineții! Trebuie să mai “cresc”, până mai prind și eu un Jurnal de seară, ca pe vremuri!”, mai scrie, printre zâmbete, Marina Almășan.

Dincolo de distribuția variată a evenimentului de lansare, au fost indelung aplaudate cele doua invitate speciale ale serii : două românce de succes, celebre în Suedia, unde performeaza, una, in muzică, cealaltă – în designul vestimentar. Amelia Ursache a inserat, în evenimentul Marinei, două inspirate prezentări de modă, cu cele mai căutate ținute la Stockholm, iar Dana Dragomir-Burling, “regina naiului în Suedia” a încheiat seara cu un recital extraordinar, în care a inclus vestita melodie “Mio my mio”, a celor doi compozitori din grupul Abba, melodie cu care artista de origine română a ajuns în fruntea topurilor internationale. De notat că în Jurnalul Marinei , citirorii vor putea afla spectaculoasele povești de viață ale celor doua românce.

Parteneri
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
Lavinia Pîrva, cum nu ai mai văzut-o. Bruneta o publicat o fotografie cu un decolteu generos
Lavinia Pîrva, cum nu ai mai văzut-o. Bruneta o publicat o fotografie cu un decolteu...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Oana Roman, scandal în plină stradă. Vacanța mult așteptată s-a transfomrat în iad. „Atât îi duce pe ei capul”
Oana Roman, scandal în plină stradă. Vacanța mult așteptată s-a transfomrat în iad. „Atât îi...
Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va fi difuzată în loc de Acces Direct
Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va...
Crimă înfiorătoare în Sălaj: Un tânăr de 21 de ani şi-a ucis unchiul cu toporul. Bărbatul nu a avut nicio şansă
Crimă înfiorătoare în Sălaj: Un tânăr de 21 de ani şi-a ucis unchiul cu toporul....
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Bombă totală despre certificatul verde! Este răsturnare totală de situație
Bombă totală despre certificatul verde! Este răsturnare totală de situație
Doliu uriaș în lumea presei. A murit o celebră jurnalistă: Amintirea ta va fi întotdeauna cu noi
Doliu uriaș în lumea presei. A murit o celebră jurnalistă: Amintirea ta va fi întotdeauna...
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Ieşi pe plus VIDEO. Despre economisire, indiferent de buget. Ce este comparatorul bancar gratuit Conso şi cum ne ajută?
Ieşi pe plus VIDEO. Despre economisire, indiferent de buget. Ce este comparatorul bancar gratuit Conso...
Nicole Cherry, în lacrimi! Imaginile apărute la câteva ore după ce a născut!
Nicole Cherry, în lacrimi! Imaginile apărute la câteva ore după ce a născut! "Îmi pare...
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Ultima oră! A murit Florin Oprițescu! Actorul avea doar 42 de ani
Ultima oră! A murit Florin Oprițescu! Actorul avea doar 42 de ani
Apariții interzise ale uneia dintre cele mai sexy jucătoare de golf! S-a înscris pe un site pentru adulți pentru cei un milion de fani
Apariții interzise ale uneia dintre cele mai sexy jucătoare de golf! S-a înscris pe un...
VIDEO | Codin Maticiuc, adevărul despre relația cu Nuțu Cămătaru! A dezvăluit cum s-au cunoscut: „Am fost cu el să...
VIDEO | Codin Maticiuc, adevărul despre relația cu Nuțu Cămătaru! A dezvăluit cum s-au cunoscut:...
Nicole Cherry a născut! Solista a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Iată primele imagini cu bebelușul
Nicole Cherry a născut! Solista a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Iată primele...
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă...
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din România
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...
Bianca Comănici, în hohote de plâns! Imagini în premieră din Istanbul, în timpul reținerii de către politiștii de frontieră
Bianca Comănici, în hohote de plâns! Imagini în premieră din Istanbul, în timpul reținerii de...
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Andreea a murit la doar 14 ani, într-un BMW strivit de un tir. Șoferul de 18 ani abia își luase permisul
Andreea a murit la doar 14 ani, într-un BMW strivit de un tir. Șoferul de...
Dispozitiv neobișnuit pentru baie, vândut de Lidl în curând
Dispozitiv neobișnuit pentru baie, vândut de Lidl în curând
Horoscop decembrie 2021, cu Cristina Demetrescu. Schimbare fundamentală pentru Capricorn, Scorpionii pot fi toxici
Horoscop decembrie 2021, cu Cristina Demetrescu. Schimbare fundamentală pentru Capricorn, Scorpionii pot fi toxici