Medicii din Iași, îngrijorați de creșterea accelerată a pacienților covid. Rata testelor pozitive s-a triplat

Publicat: 23/07/2020 | 22:51
Medicii din Iași, îngrijorați de creșterea accelerată a pacienților covid. Rata testelor pozitive s-a triplat

Medicii Spitalului Sfântul Spiridon din Iași sunt îngrijorați că numărul persoanelor care au covid va crește rapid în oraș. Din 220 de persoane care s-au prezentat miercuri, 22 iulie, la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru cu totul alte probleme de sănătate decât COVID-19, 13 au ieșit pozitive la testarea pentru noul coronavirus. Rata de infectare a crescut de trei ori.

Nu rata: Antena 1 a confirmat zvonurile. Emisiunea Acces Direct, anulată: angajați și invitați, infectați cu COVID

Dacă în mod normal, la 200 de pacienți ieșeau patru teste pozitive, pe 22 iulie numărul a fost de patru ori mai mare, scrie Libertatea.

„Este cel mai mare număr de pacienți depistați pozitiv într-o singură zi, dintre cei prezenți la Urgențe de la începutul pandemiei”, spune medicul Diana Cimpoieșu.

O familie întreagă bolnavă

În rândul celor care au ajuns miercuri la spital pentru alte afecțiuni, dar au fost internați pentru COVID-9, se află o întreagă familie din mediul rural – doi soți de circa 80 de ani și fata lor de peste 45.

Citește și: Încă un cetăţean român din Grecia, depistat pozitiv cu noul coronavirus. Nou caz, înregistrat în Creta

Cei trei au fost testați la UPU pentru noul coronavirus fiindcă prezentau simptome care i-au determinat pe medici să suspecteze o posibilă infectare. Dr. Diana Cimpoeșu a explicat care este protocolul de la UPU: “Pentru pacienții care se prezintă în Urgențe cu afecțiuni diverse, când există suspiciunea unei infecții respiratorii se testează”.

După confirmarea infectării, pacienții sunt redirecționați către Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie. În județul Iași, numărul total de noi infectări cu COVID-19 raportat miercuri a fost de 27, iar joi, de 28.

Săptămâna trecută, media zilnică a cazurilor noi raportate la nivelul județului Iași era între 6 și 10. Medicii se declară îngrijorați de o transmisie comunitară extinsă.

Situația COVID-19 din România

În România au fost confirmate, până acum, 41.275 de infecții cu coronavirus. În total, în România au murit 2.126 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale.