Deși mierea de Manuka din Noua Zeelandă este considerată una dintre cele mai benefice tipuri de miere din lume, un studiu recent arată că mierea de mană și cea polifloră de munte din Suceava au proprietăți antibacteriene superioare și un preț mult mai accesibil.
Cercetătorii de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au analizat mierea de mană și mierea polifloră de munte, provenite de la apicultori din județul Suceava, și le-au comparat cu trei tipuri de miere de Manuka (MG0100, MG0250, MG0550). Testele s-au concentrat pe capacitatea acestora de a combate patru bacterii periculoase: Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli.
CITEȘTE ȘI: Dieta cu lămâie, preferata vedetelor de la Hollywood. Scapi de 10 kilograme în doar 14 zile
Rezultatele au fost surprinzătoare: mierea de mană din România a avut o activitate antibacteriană mai mare decât Manuka 100 și 250, iar în peste 60% din cazuri a depășit chiar și Manuka 550, una dintre cele mai puternice variante. În plus, 35% dintre probele de miere polifloră montană au fost mai eficiente decât Manuka 550, iar 79% dintre acestea au avut o acțiune antibacteriană superioară față de Manuka 100 și 250.
Cercetătorii au mai descoperit că mierea de mană are un efect antibacterian comparabil cu unele antibiotice utilizate frecvent, cum ar fi gentamicina, ciprofloxacina, ceftriaxona, tetraciclina, cefuroxima, piperacilina/tazobactam și amoxicilina/acid clavulanic.
Acest tip de miere, obținut din seva arborilor precum bradul, stejarul sau arțarul, dar și din secrețiile dulci ale insectelor care se hrănesc cu această sevă, este apreciat pentru proprietățile sale terapeutice și valoarea sa nutritivă ridicată.
Produsele cu proprietăți excepționale pot fi achiziționate de la magazinul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, din județul Suceava, scrie click.ro. Aici, mierea are o calitate superioară, un gust autentic și, cel mai important, prețuri mult mai accesibile decât mierea de Manuka:
Astfel, cei care își doresc o miere cu efecte antibacteriene puternice, dar la un preț mult mai mic, pot opta pentru variantele locale din Suceava, care nu doar că rivalizează cu Manuka, dar în unele cazuri o și depășesc.
CITEȘTE ȘI: Cele 2 alimente care ne fac mai inteligenți. Dr. Vlad Ciurea: „Da, ne ajută!”