Miron Cozma: „Eu si Radu Vasile am impiedicat izbucnirea unui razboi civil in Romania”

Publicat: 03/07/2013 | 11:52
Miron Cozma: „Eu si Radu Vasile am impiedicat izbucnirea unui razboi civil in Romania”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria post-revolutionara a Romaniei a fost "Pacea de la Cozia", un pact semnat intre premierul de atunci Radu Vasile si Miron Comza. Fostul lider al minerilor isi aminteste perfect detaliile.

In zilele de 22 – 23 ianuarie 1999, premierul Radu Vasile vine la Manastirea Cozia pentru a discuta cu liderii minerilor revendicarile lor si a-i impiedica sa isi continue marsul spre Capitala. Contactat de Cancan.ro, Miron Cozma, cel care a semnat cu Radu Vasile pactul, isi aminteste totul foarte clar. „O sa incep prin a transmite condoleante familiei si a spune Dumnezeu sa-l ierte! Apoi, o sa citez chiar din cartea lui, „Cursa pe contrasens. Amintirile unui prim ministru” in care spunea ca toate evenimentele din timpul mandatului sau – demararea negocierilor cu Uniunea Europeana, venirea Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, acordurile cu FMI nu au fost la fel de importante pentru Romania cum a fost intelegerea cu Miron Cozma de la Cozia. Pentru ca eu si Radu Vasile am impiedicat izbucnirea unui razboi civil. Pe mine ma astepta armata”, spune Cozma. Cat priveste impresia pe care i-a lasat-o fostul premier, Miron Cozma spune ca i s-a parut „plapand pentru functia lui si fara putere de decizie”.

Fostul premier Radu Vasile

Radu Vasile, premier al Romaniei intre 15 aprilie 1998 – 13 decembrie 1999, a incetta din viata la 71 de ani in urma unei lungi suferinte.

 

G.A.

Citește și...