Moarte suspectă la Londra. Nepotul unui fost președinte a decedat la puțin timp după ce și-a acuzat familia de corupție

Publicat: 18/08/2020 | 14:30
Moarte suspectă la Londra. Nepotul unui fost președinte a decedat la puțin timp după ce și-a acuzat familia de corupție

Unul din nepoții fostului președinte al Kazahstanului, Aisultan Nazarbayev, a murit la Londra după ce ani la rând s-a confruntat cu dependența de droguri. Decesul, provocat din primele cercetări de un infarct, a venit la doar câteva luni după ce și-a acuzat familia de corupție.

Aisultan Nazarbayev avea 29 de ani. Potrivit The Telegraph tânărul a adus acuzații grave familiei sale, cum ar fi corupția, dar și contra unor persoane din „elită” cu care rudele lui au legături. Totuși, în același timp, Aisultan i-a rămas fidel bunicului său, fostul președinte Nursultan Nazarbayev.

Moartea, confirmată de mama sa

Pe data de 16 august, la câteva ore după ce presa locală difuzat informația, mama lui Aisultan a confirmat trecerea în neființă a fiului său.

Într-o postare pe Facebook, Nazarbayeva, care a avut foarte puține apariții publice după ce, în luna mai, a demisionat din funcția de președinte al Senatului, a cerut să fie respectată durerea familiei, în aceste momente grele.

Citește și:  O mutație a coronavirusului, prezentă și în Europa. Cum influențează pandemia

Aisultan avea un viitor strălucit în fața sa. A absolvit prestigioasa Academie Regală Militară Sandhurst din Marea Britanie în 2010 și, pe când avea doar 20 de ani, i s-a încredințat un post important în Ministerul Apărării din țara sa.

La nuntă a participat și Kanye West

În 2013, s-a căsătorit cu Alima Boranbayeva, al cărei tată, Kairat Boranbayev, este un om de afaceri important și președintele unuia dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din Kazahstan. Rapperul american Kanye West a fost la nunta lor și ar fi încasat un onorariu uriaș, de mai multe milioane de dolari.

Deși familia Nazarbayev este protejată de legile aspre menite să descurajeze indiscreția jurnaliștilor, seretele au ieșit totuși la lumină.

Rakhat Aliyev, tatăl lui Aisultan, căzut în dizgrația președintelui Nazarbayev în 2015, socrul său, a murit într-o închisoare din Austria după o aparentă sinucidere. Fiul mai mare al lui Aliyev, Nurali, în vârstă de 35 de ani, a preluat atunci afacerile considerabile ale tatălui și a devenit un jucător important pe piața bancară.

Aisultan a întors spatele familiei care l-a susținut

Atunci când trecuse doar un an de la decesul tatălui său, Aisultan a criticat pe Facebook „mentalitatea medievală” a elitei Kazahstanului. În același mesaj, el i-a acuzat pe unii dintre cei mai apropiați asociați ai bunicului său de complot și escrocherii.

La sfârșitul anului 2017, Aisultan a recunoscut dependența de droguri. Într-o postare de pe Facebook, el a spus că a început să consume droguri după moartea tatălui și a bunicului patern.

Apoi, Nursultan Nazarbayev, care a renunțat la funcția de președinte în 2019, i-a devenit „tată spiritual” și l-a ajutat să depășească dependența, a scris Aisultan pe o rețea socială, după care a dispărut mai bine de un an din atenția publică.

Acuzațiile au devenit din ce în ce mai grave

A revenit apoi cu acuzații foarte grave, afirmând că a fost forțat să stea într-o „închisoare rusă privată”. În februarie, Aisultan a declarat că a solicitat azil în Regatul Unit.

Ulterior, afirmațiile sale publice au devenit din ce în ce mai grave. Cele mai dure invective le-a rezervat pentru mama sa și pentru partenerul ei, Alnur Musayev, un fost șef de securitate internă, pe care l-a acuzat că a complotat pentru a-l asasina.

Nu rata: PSD a întocmit un bilanț al eșecurilor guvernării liberale: ”Ludovic, să nu uiți să îți completezi CV-ul!”

Au urmat acuzații tot mai bizare la adresa familiei sale. Într-un interviu, tânărul a susținut că Nursultan Nazarbayev este, de fapt, tatăl său și că Dariga Nazarbayeva nu este mama sa. Dincolo de granițele Kazahstanului, Aisultan a fost obligat să suporte consecințe legale pentru conduita sa nestăpânită. În octombrie 2019, Aisultan a primit o condamnare cu suspendare la Londra după ce l-a mușcat de mână pe un polițist, scrie Digi24.