Pe fondul epidemiei de gripă aviară, magazinele din Statele Unite ale Americii se confruntă cu o lipsă masivă de ouă. Această situație a dus la creșterea necontrolată prețurilor de la raft cu 15% în ultimele săptămâni. Cât a ajuns să coste o duzină de ouă în New York și California?
Principalul factor din spatele creșterii prețurilor la ouă este epidemia de gripă aviară, care a dus la moartea a peste 21 de milioane de găini, dintre care 13 milioane numai în luna decembrie. Au fost confirmate focare de gripă aviară în opt state, inclusiv în California și New York. Pe măsură ce ouăle devin mai rare și furnizorii se străduiesc să țină pasul cu cererea, prețurile vor crește. Costul unei duzini de ouă a crescut cu 15% în ultimele patru săptămâni, iar prețurile sunt mai ridicate pe Coasta de Vest.
Prețurile ouălor din California sunt deosebit de ridicate deoarece statul se bazează în mare măsură pe producția proprie de ouă, care a fost diminuată de epidemia de gripă. Patruzeci la sută din ouăle consumate în California sunt produse în acest stat.
„Acest virus este fără precedent istoric. Motivul penuriei de ouă este foarte clar. Păsările se îmbolnăvesc de gripă și trebuie să fie sacrificate cât mai repede posibil.”a declarat Sanjay Sharma, profesor adjunct de finanțe și economie de afaceri la Marshall School of Business din cadrul USC.
Această creștere a contribuit la o creștere generală a prețurilor la produsele alimentare, care au crescut cu jumătate de procent luna trecută, conform raportului privind indicele prețurilor de consum al Departamentului Muncii, publicat săptămâna trecută. Unele lanțuri de magazine au limitat cantitatea de ouă pe care cumpărătorii o pot achiziționa în încercarea de a face față stocului limitat.
În New York, prețurile angro cu care se vinde o duzină de ouă este de 8,47 de dolari (aproximativ 42 de lei), iar în California prețul de referință a ajuns la 9,68 de dolari o duzină (aproximativ 48 de lei). Separat, prețul unui ou se apropie de un dolar (aproximativ 5 lei).
Prețurile ouălor vor reveni probabil la normal odată ce populația de găini va fi refăcută și ouăle vor fi produse la o rată normală, a declarat Dominick Miserandino, director executiv al RetailWire. Cât timp va dura acest lucru depinde de evoluția bolii și de operațiunile fermierilor.
Creșterea unui nou efectiv de găini poate dura luni de zile, în tot acest timp existând riscul ca gripa aviară să continue să se răspândească printre acestea: „În momentul de față nu văd niciun sfârșit. Există un grad de panică pe piață și o reacție exagerată care înrăutățește lucrurile.”, a declarat Dominick Miserandino