O grădiniță din Iași a fost închisă! Doi copii, infectați cu noul coronavirus

Publicat: 02/07/2020 | 08:23
O grădiniță din Iași a fost închisă! Doi copii, infectați cu noul coronavirus

O grădiniță din Iași a fost închisă după ce doi copii de acolo au fost depistați infectați cu noul coronavirus. A început, de asemenea, o anchetă a DSP. Activitatea este oprită temporar.

CITEȘTE ȘI: FOCAR DE CORONAVIRUS ÎN BUCUREȘTI! PACIENȚI ȘI CADRE MEDICALE, INFECTATE

Iuliana Tăutu, managerul grădiniței particulare, a dezvăluit că unitatea va fi închisă doar pentru următoarele două săptămâni, pentru igienizarea totală a spațiilor, scrie bzi.ro.

„Fetiţa a intrat în contact, înainte de data de 22 iunie, cu o bunică venită probabil din Suceava. Ulterior, pe 29 iunie, am fost anunţaţi de către părinţi de faptul că fetiţa este confirmată pozitiv şi la fel unul dintre părinţi. Ulterior, un alt copil din grupă a prezentat simptome. Noi ne-am asigurat în permanenţă că se respectă toate măsurile, părinţii aveau obligaţia, în declaraţia pe propria răspundere, să menţioneze dacă au intrat în contact cu vreun caz suspect de Covid-19, noi facem triaj epidemiologic la intrare, părinţii intră doar cu mască, copiii au papuci de schimb şi se dezinfectează la intrare pe mânuţe.

Noi am igienizat toate spaţiile imediat ce am fost informaţi de primul caz, dar având în vedere că este vorba de copii din aceeaşi grupă nu a putut fi preîntâmpinat cel de-al doilea caz. În urma informării de către DSP că este încă un copil confirmat, grădiniţa este închisă pentru următoarele 14 zile, iar în această perioadă se va realiza din nou igienizarea în totalitate a spaţiilor”, a precizat managerul Iuliana Tăutu.

Grădiniță din Iași, închisă! Doi copii descoperiți infectați cu noul coronavirus

O anchetă epidemiologică este deja în curs de desfăşurare. Ce spune DSP. ”Reamintim ca potrivit Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 11 iunie 2020, în cadrul căreia s-a decis ”reluarea activităţii în creşe, grădiniţe şi afterschooluri”,  a fost elaborat un ghid pentru organizarea unităţilor de învăţământ preşcolar din sistemul public, pentru primirea copiilor la activităţi recreative în perioada vacanţei de vară. Conform acestui ghid, suprafaţa alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătraţi, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolaţi într-o cameră specială.

NU RATA: UN NOU FOCAR DE COVID-19 LA UN CĂMIN DE COPII DIN BUZĂU! ȘAPTE COPII AU FOST DEPISTAȚI POZITIV

Educatorii vor avea măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore. Părintele trebuie să-i măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior. Educatorul va spăla copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl va duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Personalul grădiniţei va ajuta copiii să se spele pe mâini înainte şi după fiecare masă, după somn sau dacă strănuta, dar şi la plecare. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele”, este comunicatul DSP Iași.