Orașul fantomă, aflat la 30 de km de Capitală. Nu are primar sau drumuri, dar are taxiul-căruță. FOTO

Publicat: 21/08/2020 | 19:06
Orașul fantomă, aflat la 30 de km de Capitală. Nu are primar sau drumuri, dar are taxiul-căruță. FOTO

Orașul Budești, din județul Călărași, aflat la doar 30 de kilometri de București, este cu totul ieșit din comun. Urbea nu are primar, viceprimar sau fără consilieri locali.

Majoritatea străzilor sunt din pietriș, gaze nu are, spital nu are, hotel nu are, industrie nu are, iar blocurile sunt pline de coșurile sobelor pe lemn. Orașul are trei sate arondate, peste șapte mii de cetățeni în acte și, probabil, singurul taxi-căruță din Uniunea Europeană, scrie Digi24 într-un reportaj amplu. 

Vă redăm mai jos câteva fragmente din reportaj

„-Merge treaba, nea Tetea?

-Merge șefu, dar merge greu.

Nu-s clienți?

Citește și: Imaginea din autobuz a unui bărbat din Cluj s-a viralizat. Martor: „I-am strâns mână când am coborât”. FOTO

-Nu-s clienți. N-are lumea… Nu e bani. N-are lumea bani.

-Am auzit că Budeștiul ăsta-i considerat oraș!

-Aoleu… Orașul dracului! Nu vezi că-i mizerie peste tot? Mizerie peste tot, șefule! Am 30 de ani de când fac taximetrist. De 30 de ani!

-Mulți înainte, să fii sănătos!

În bucata asta de Bărăgan, taxiul lui Tetea e unica pată de culoare. Cu 20 de lei, iapa Lili te duce-n căruța verde din centru până la gară, la primărie ori unde ai nevoie. La 40 de kilometri de capitală, așa-zisul oraș Budești e murdar, sărac și anost. Pare un loc de tranzit, neiubit, neprimenit. La periferie i se sufocă pământul sub gunoaie, iar străzile… Cu excepția celor două drumuri principale, majoritatea ulițelor sunt pavate cu pietriș.

-Eu singur a trebuit să bag piatră pe acest drum, ca să poată să fie practicabil. Este făcut drumul de mine. 17 milioane lei vechi am băgat eu piatră, pentru ca să folosesc și eu acest drum cu mașina personală.

-Dar pe buletinul dumneavoastră scrie că sunteți cetățean al orașului Budești.

-Da, dom-ne: de 30 și de ani. Mie nu-mi pare rău cine sunt, îmi pare rău unde sunt.

-Trăiți într-un oraș?

-Sincer să fiu, numai în perimetrul meu. Atât! Ăsta-i orașul nostru. Uitați-vă: șanț dalat, flori la poartă. Ăsta e, într-adevăr, orașul în care trăim noi, cu familia mea.

-Și dincolo de curte?

-Dincolo de curte, îmi pare rău! Lasă un gust amar.

Budeștiul e singura localitate din țară care nu are primar, nu are viceprimar și nici un consiliu local funcțional. Edilul suspendat, Sinel, mai veghează urbea doar din banerele electorale agățate pe stâlpi.

Nu rata: Emoționanta reacție a unui copil cu dizabilități atunci când vede marea și nisipul: „Doamne mami…”

Mihai Costache, consilier Primăria Budeşti: Avem o suspendare judecătorească.

Reporter: Pentru primar?

Mihai Costache: Pentru primar, da!

Reporter: Și pentru vice?

Mihai Costache: Păi fiind din rândul consilierilor evident că a fost suspendat, că nu mai avem consiliu. Și dizolvându-se consiliul, a căzut și vicele. Noi suntem văduviți și nu mai suntem pe harta nici a Călărași, nici a României. Nu suntem. Suntem într-un întuneric total. Nu avem cum să ne desfășurăm activitatea”