Panica la ziua avocatului de la Curtea de Apel Bucuresti. Avocatii bucuresteni, umiliti de… “Harry Potter”!

Publicat: 29/09/2014 | 17:13

Un scandal de proportii cu accente tragi-comice s-a produs chiar in ziua in care s-a celebrat ”Ziua avocatului”.

Vajnicii slujitori ai legii din Baroul Bucuresti au stat fara sa stie, in acelasi prezidiu, cu cel mai mare dusman declarat, pe care incearca sa-l elimine de ani intregi. Cand au aflat cine le vorbea la prezidiu, s-a dezlantuit haosul!

Cateva sute de avocati din Baroul Bucuresti au participat sambata la festivitatile organizate de conducerea Baroului cu priejul “Zilei Avocatului”. Ceremonialul si discursurile au avut loc in holul mare al Curtii de Apel Bucuresti, “Sala pasilor Pierduti” si intr-una din salile de judecata. “Am venit foarte multi avocati pentru ca prezenta este cumva cvasi-obligatorie, intrucat se dau cate 15 puncte de pregatire profesionala. Fiecare avocat trebuie sa stranga anual 20 de puncte, pentru ca altfel este scos din tabloul avocatilor” a povestit pentru “Cancan” un aparator din Baroul Bucuresti, care a vrut sa-si protejeze identitatea.

Ilie Iordachescu este avocatul ales sa-li reprezinte pe purtatorii bucuresteni ai robei
Ilie Iordachescu este avocatul ales sa-li reprezinte pe purtatorii bucuresteni ai robei

Intrusul de la prezidiu
 

In mijlocul discursurilor plictisitoare, un moment de maxima intensitate a zguduit, pur si simplu, sala din temelii, iar o stare de panica generala s-a instaurat dupa o gafa de proportii, sesizata de un membru al conducerii Baroului Bucuresti cand insa era mult prea tarziu. La prezidiu a fost poftit un avocat, cu o roba distincta de cele purtate de avocatii bucuresteni. “Era parca iesit din filmele cu Harry Potter” a explicat sursa citata.

Prodecanul baroului, Ion Dragne, l-a prezentat pe acesta drept un reprezentant al Uniunii Barourilor din Republica Moldova, dandu-i cuvantul pentru a aduce mesajul de prietenie al fratilor avocati de peste Prut. La un moment dat, discursul “fratelui” avocat de peste Prut este intrerupt de un tipat disperat din sala.

De ceva timp, Vasile Botomei a iesit din baroul clasic si s-a inscris in baroul alternativ al avocatilor
De ceva timp, Vasile Botomei a iesit din baroul clasic si s-a inscris in baroul alternativ al avocatilor

“Nu-l ascultati p-asta, este Botomei, din Baroul Bota, ne-am judecat cu el ia Inalta Curte pe dreptul de exercitare al profesiei”, s-a auzit o voce.

“In acel moment, lucrurile au scapat de sub control, decanul baroului, Ilie Iordachescu, s-a inverzit la fata, cei din primele randuri au inceput sa-l injure, iar vicele baroului, Ion Dragne, a luat un microfon si a inceput sa vorbeasca peste Botomei. Sala era intr-o rumoare de nedescris, de o parte ocari la adresa intrusului, de cealalta parte rasete, ce mai, ceva de nedescris. Lucrurile s-au linistit cu greu cand Botomei a fost scos afara din sala” a mai povestit sursa citata.

Dusmania “clanurilor” de avocati

Baroul Constitutional Roman a fost infiintat de Pompiliu Bota in anul 2002, ca o alternativa la barouriler clasice ale avocatilor, constituite in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Zeci de procese s-au derulat intre baroul Bota si cele clasice, pe legalitatea desfasurarii profesiei de avocat, iar multe dintre ele au fost castigate de Pompilu Bota chiar si in fata justitiei europene.

Decanul Baroului Cosntitutional, Pompiliu Bota este dusmanul declarat al conducerii Baroului Bucuresti
Decanul Baroului Cosntitutional, Pompiliu Bota este dusmanul declarat al conducerii Baroului Bucuresti

Intre timp, multi din avocatii sai au fost acceptati sa pledeze in instantele din tara, dar in acest moment practica este neunitara si decizia finala ramane la latitudinea judecatorului de caz. Chiar si CSM a recomandat ca avocatii lui Bota sa fie primiti in instantele de judecata. Intre membrii barourilor clasice si cel alternativ s-a propagat insa, de multe ori, o stare de conflict, intretinuta de conducere si bazata mai ales pe criteriile economice. “Cel putin la Baroul Bucuresti, un avocat trebuie sa achite fortat 11 la suta din venituri pentru casa de asigurare a avocatilor, fara sa primeasca nimic in schimb, pentru ca data se interneaza in spital, sa zicem, si plateste mai mult pentru serviciile medicale decat un om obisnuit. Au existat o serie de plangeri penale privind modul de cheluire a contributiilor avocatilor. La barourile lui Bota, nu exista taxe anuale, ci numai una initiala, nu se impune nimic, iar avocatul este liber profesionist, poate sa se asigure unde vrea el” a mai explicat sursa citata.

CITESTE SI: Sinuciderea avocatului lui Marian Iancu a starnit proteste la Curtea de Apel Bucuresti! Afla ce s-a intamplat!

Sefa de barou, teapa de doua milioane de euro

M.Niculescu