Acasă » Știri » Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele

Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele

De: Rebecca Boboc 01/09/2022 | 14:53
Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele
Panouri solare Surs foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, vine cu o propunere ce îi încântă pe toți cei care locuiesc la bloc. Oficialul vrea să extindă programul Casa Verde Fotovoltaice astfel încât să poată să obțină finanțare pentru instalarea unor asemenea panouri și cei care locuiesc la bloc. Află ce e de făcut în acest sens.

Cu ajutorul programului Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Până acum au fost acceptat dosarele venite din partea oamenilor care stau la casă. Acum, Ministrul Mediului, vine cu o modalitate ce i-ar putea ajuta și pe cei care locuiesc la bloc.

CITEȘTE ȘI: PANOURI FOTOVOLTAICE 2022. S-A DAT LEGEA AŞTEPTATĂ DE O MULŢIME DE ROMÂNI

Ministrul Mediului: ”Lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic”

Barna Tanczos, Ministrul Mediului, Apelor și al Pădurilor, caută o soluție pentru ca toți cei care locuiesc la bloc să beneficieze de programul Casa Verde.

”Ar fi bine să găsim o soluție și pentru blocuri. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic în primul rând, pentru că energia produsă nu se poate repartiza pe apartamente.

Pe de altă parte, oamenii ar fi mulțumiți să acopere măcar consumul de curent electric din spațiile comune, cum ar fi casa scării sau funcționarea liftului. În Sibiu, primăria a aprobat deja instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile cu acoperiș tip șarpantă și pe cele care au terase, cu condiția să nu fie alterată estetica imobilelor”, a declarat Barna Tanczos.

Probleme cu montarea panourilor fotovoltaice la blocuri

Din păcate, discuțiile s-au împiedicat în chestiuni tehnice. Cei care dețin o casă și au depus deja solicitări pentru panouri fotovoltaice trebuie să se înarmeze cu răbdare: administrația fondului pentru mediu a analizat mai puțin de o cincime dintre dosare.

”Curentul, chiar dacă e doar pentru casa scării, e ceva. Orice ban care îți vine și nu îl dai, e un lucru foarte bun.

Pentru o asemenea investiție, toți vecinii trebuie să se pună de acord. Până să extindă programul Casa Verde, autoritățile trebuie să-l facă să funcționeze. În acest moment, Administrația Fondului pentru Mediu a reușit să analizeze doar 18% din cele peste 44.000 de solicitări de finanțare depuse”, a declarat Ioan Constantinescu, președintele asociației de proprietari.

Mai mult, locatarii unui bloc din București sunt pionieri în domeniul panourilor fotovoltaice instalate pe clădiri de tip condominiu. Au obținut, cu ajutorul unei organizații neguvernamentale, un grant de 9.000 de euro pentru a-și produce singuri energia necesară spațiilor comune.

”Au fost 88 de asociații de proprietari care au aplicat și în urma unei analize și a unei selecții am fost plasați pe o listă scurtă și apoi am avut un interviu. Terasa blocului nu este umbrită, deci e perfectă pentru un sistem fotovoltaic”, a povestit Nadia Crânganu, proprietara unui apartament.

Oamenii așteaptă acum ca instalația să fie pusă în funcțiune și speră să devină prosumatori – adică să poată livra energie în sistemul național. În acest fel, fiecare își va putea compensa o parte din facturile primite.

Tocmai aceasta este problema în care se împiedică și inițiativa ministrului, de a finanța montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri.

Ce presupune programul ”Casa Verde” și ce schimbări a suferit

Ordinul MMAP 2.385/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, schimbă modalitatea de înscriere și rezervarea sumelor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Prin prisma acestuia, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Prima schimbare făcută este următoarea: elaborarea listelor cu solicitanții eligibili se vor ocupa instalatorii validați în program. Apoi, prin acest ordin au fost modificate și regulile înscrierii în program. Mai exact, de-acum, persoana fizică depune la instalatorul validat dosarul de finanțare, ce trebuie să conțină o serie de documente (detalii, mai jos), iar instalatorul face identificarea solicitantului și analiza conformității documentelor prezentate de acesta cu condițiile impuse prin ghidul programului.

VEZI ȘI: ROMÂNII CARE ȘI-AU MONTAT PANOURI FOTOVOLTAICE NU LE POT FOLOSI. IATĂ CARE ESTE MOTIVUL

Documentele necesare pentru înscrierea în programul ”Casa Verde”

  • cererea de finanțare, în original, completată integral prin tehnoredactare;
  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
  • actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
  • împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de către altcineva decât solicitantul;
  • actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original (termenul a fost extins de la 30 de zile);
  • copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Lucrează în Mass-Media de mai bine de 8 ani. Este redactor la CANCAN.RO din anul 2021.
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Cum s-a răzbunat o tânără după ce i-a fost refuzată programarea la gene: ,,Asta s-a întâmplat din cauza unor gene”. Proprietara salonului a postat totul pe o rețea socială
Cum s-a răzbunat o tânără după ce i-a fost refuzată programarea la gene: ,,Asta s-a...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...