Acasă » Știri » Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele

Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele

De: Rebecca Boboc 01/09/2022 | 14:53
Panouri fotovoltaice pe bloc. Cum se pot instala şi de ce este nevoie pentru a beneficia de ele
Panouri solare Surs foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, vine cu o propunere ce îi încântă pe toți cei care locuiesc la bloc. Oficialul vrea să extindă programul Casa Verde Fotovoltaice astfel încât să poată să obțină finanțare pentru instalarea unor asemenea panouri și cei care locuiesc la bloc. Află ce e de făcut în acest sens.

Cu ajutorul programului Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Până acum au fost acceptat dosarele venite din partea oamenilor care stau la casă. Acum, Ministrul Mediului, vine cu o modalitate ce i-ar putea ajuta și pe cei care locuiesc la bloc.

CITEȘTE ȘI: PANOURI FOTOVOLTAICE 2022. S-A DAT LEGEA AŞTEPTATĂ DE O MULŢIME DE ROMÂNI

Ministrul Mediului: ”Lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic”

Barna Tanczos, Ministrul Mediului, Apelor și al Pădurilor, caută o soluție pentru ca toți cei care locuiesc la bloc să beneficieze de programul Casa Verde.

”Ar fi bine să găsim o soluție și pentru blocuri. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic în primul rând, pentru că energia produsă nu se poate repartiza pe apartamente.

Pe de altă parte, oamenii ar fi mulțumiți să acopere măcar consumul de curent electric din spațiile comune, cum ar fi casa scării sau funcționarea liftului. În Sibiu, primăria a aprobat deja instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile cu acoperiș tip șarpantă și pe cele care au terase, cu condiția să nu fie alterată estetica imobilelor”, a declarat Barna Tanczos.

Probleme cu montarea panourilor fotovoltaice la blocuri

Din păcate, discuțiile s-au împiedicat în chestiuni tehnice. Cei care dețin o casă și au depus deja solicitări pentru panouri fotovoltaice trebuie să se înarmeze cu răbdare: administrația fondului pentru mediu a analizat mai puțin de o cincime dintre dosare.

”Curentul, chiar dacă e doar pentru casa scării, e ceva. Orice ban care îți vine și nu îl dai, e un lucru foarte bun.

Pentru o asemenea investiție, toți vecinii trebuie să se pună de acord. Până să extindă programul Casa Verde, autoritățile trebuie să-l facă să funcționeze. În acest moment, Administrația Fondului pentru Mediu a reușit să analizeze doar 18% din cele peste 44.000 de solicitări de finanțare depuse”, a declarat Ioan Constantinescu, președintele asociației de proprietari.

Mai mult, locatarii unui bloc din București sunt pionieri în domeniul panourilor fotovoltaice instalate pe clădiri de tip condominiu. Au obținut, cu ajutorul unei organizații neguvernamentale, un grant de 9.000 de euro pentru a-și produce singuri energia necesară spațiilor comune.

”Au fost 88 de asociații de proprietari care au aplicat și în urma unei analize și a unei selecții am fost plasați pe o listă scurtă și apoi am avut un interviu. Terasa blocului nu este umbrită, deci e perfectă pentru un sistem fotovoltaic”, a povestit Nadia Crânganu, proprietara unui apartament.

Oamenii așteaptă acum ca instalația să fie pusă în funcțiune și speră să devină prosumatori – adică să poată livra energie în sistemul național. În acest fel, fiecare își va putea compensa o parte din facturile primite.

Tocmai aceasta este problema în care se împiedică și inițiativa ministrului, de a finanța montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri.

Ce presupune programul ”Casa Verde” și ce schimbări a suferit

Ordinul MMAP 2.385/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, schimbă modalitatea de înscriere și rezervarea sumelor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Prin prisma acestuia, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Prima schimbare făcută este următoarea: elaborarea listelor cu solicitanții eligibili se vor ocupa instalatorii validați în program. Apoi, prin acest ordin au fost modificate și regulile înscrierii în program. Mai exact, de-acum, persoana fizică depune la instalatorul validat dosarul de finanțare, ce trebuie să conțină o serie de documente (detalii, mai jos), iar instalatorul face identificarea solicitantului și analiza conformității documentelor prezentate de acesta cu condițiile impuse prin ghidul programului.

VEZI ȘI: ROMÂNII CARE ȘI-AU MONTAT PANOURI FOTOVOLTAICE NU LE POT FOLOSI. IATĂ CARE ESTE MOTIVUL

Documentele necesare pentru înscrierea în programul ”Casa Verde”

 • cererea de finanțare, în original, completată integral prin tehnoredactare;
 • actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
 • actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
 • actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
 • împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de către altcineva decât solicitantul;
 • actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
 • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original (termenul a fost extins de la 30 de zile);
 • copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;
 • certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;
 • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;
 • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Lucrează în Mass-Media de mai bine de 8 ani. Este redactor la CANCAN.RO din anul 2021.
Parteneri
Filmul în care Russell Crowe și-a RUPT ambele picioare: „Pur și simplu am continuat”
Filmul în care Russell Crowe și-a RUPT ambele picioare: „Pur și simplu am continuat”
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția ei și pe fratele Ion Alexandru
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Ultimele cuvinte rostite de Aleksei Navalnîi! Ce le-a transmis judecătorului și soției, cu doar câteva zile înainte să moară: „Faceți o chetă”
Ultimele cuvinte rostite de Aleksei Navalnîi! Ce le-a transmis judecătorului și soției, cu doar câteva...
Dusterul pe care nimeni nu-l vrea! Stă la vânzare de luni întregi deși are preț redus
Dusterul pe care nimeni nu-l vrea! Stă la vânzare de luni întregi deși are preț...
Au încins imaginaţia bărbaţilor cu gesturi obraznice. Limbuţele la control!
Au încins imaginaţia bărbaţilor cu gesturi obraznice. Limbuţele la control!
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime
Cum se vor calcula pensiile în funcție de noua lege. Puncte bonus pentru anii de...
Oleg, fratele lui Aleksei Navalnîi, este căutat de Rusia, care i-a deschis un nou dosar penal
Oleg, fratele lui Aleksei Navalnîi, este căutat de Rusia, care i-a deschis un nou dosar...
GALERIE FOTO Cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie s-au întâlnit ca să ia masa. Diferența dintre ei este uriașă
GALERIE FOTO Cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie s-au întâlnit...
BANCUL ZILEI. Rămas văduv, Bulă se recăsătorește cu sora nevestei lui decedate: Bulă, de ce ai făcut una ca asta? Mi se pare foarte...
BANCUL ZILEI. Rămas văduv, Bulă se recăsătorește cu sora nevestei lui decedate: Bulă, de ce...
WAZE modifică modul în care șoferii raportează. Ce alte schimbări aduce noua actualizare?
WAZE modifică modul în care șoferii raportează. Ce alte schimbări aduce noua actualizare?
O navă spațială CADE PE PĂMÂNT miercuri, 21 februarie 2024
O navă spațială CADE PE PĂMÂNT miercuri, 21 februarie 2024
„Odihnește-te în pace, suflet frumos” Sora Monicăi Gabor a primit vestea dureroasă în urmă cu puțin timp. Gestul sfâșietor făcut de Ramona, după ce a aflat că a murit una dintre cele mai importante persoane din viața ei
„Odihnește-te în pace, suflet frumos” Sora Monicăi Gabor a primit vestea dureroasă în urmă cu...
Abdullah este nemulțumit de comportamentul viitoare sale nurori, Doga. Vezi online live serialul “O dragoste”, în această seară, începând cu ora 20:00
Abdullah este nemulțumit de comportamentul viitoare sale nurori, Doga. Vezi online live serialul “O dragoste”,...
Gestul disperat făcut de mama lui Alexei Navalnîi, după moartea opozantului rus! Nu a mai rezistat și a spus direct totul
Gestul disperat făcut de mama lui Alexei Navalnîi, după moartea opozantului rus! Nu a mai...
„Tata avea ureche muzicală extraordinară. A vrut să se facă călugăr, înainte să o cunoască pe mama. Făcea cor cu noi acasă, cu 6 copii.” Irina Loghin, mărturisiri emoționante despre părinții săi
„Tata avea ureche muzicală extraordinară. A vrut să se facă călugăr, înainte să o cunoască...
„Prima zi după despărțire” Lidia Buble a pus punct relației cu iubitul de 62 de ani?! Artista, anunț neașteptat la câteva zile după ce a declarat la TV că e mai fericită ca niciodată
„Prima zi după despărțire” Lidia Buble a pus punct relației cu iubitul de 62 de...
Cum arată casa din Pipera a Andreei Marin. Are cadă în dormitor, saună și o grădină superbă: „După un efort de doi ani, acest loc de suflet a devenit realitate”
Cum arată casa din Pipera a Andreei Marin. Are cadă în dormitor, saună și o...
INTRĂ 400 DE LEI pe carduri! Alimentarea a început deja pe 20 FEBRUARIE
INTRĂ 400 DE LEI pe carduri! Alimentarea a început deja pe 20 FEBRUARIE
Şoc în clanul Corduneanu, sentinţă dură!
Şoc în clanul Corduneanu, sentinţă dură!
Ce NU ar trebui să dezvălui NICIODATĂ unui program de inteligență artificială (AI)
Ce NU ar trebui să dezvălui NICIODATĂ unui program de inteligență artificială (AI)
Ungaria ar urma să ratifice aderarea Suediei la NATO în 26 februarie
Ungaria ar urma să ratifice aderarea Suediei la NATO în 26 februarie
Halep PIERDE TOT! Anunțul teribil venit după audierea de la tribunal
Halep PIERDE TOT! Anunțul teribil venit după audierea de la tribunal
Plăcintă cu spanac. Rețeta rusească
Plăcintă cu spanac. Rețeta rusească
TEST IQ | Iluzia optică a momentului: Găsește roșia ascunsă printre cireșe, în 11 secunde!
TEST IQ | Iluzia optică a momentului: Găsește roșia ascunsă printre cireșe, în 11 secunde!
Ilie Dumitrescu a făcut dezvăluiri unice despre unica sa fiică: A moştenit de la mine! Ce studii are Mayra
Ilie Dumitrescu a făcut dezvăluiri unice despre unica sa fiică: A moştenit de la mine!...
Cine este Adi Istrate, fostul iubit al Erikăi Isac care a devenit virală cu piesa Macarena. Cu ce se ocupă și cum arată bărbatul
Cine este Adi Istrate, fostul iubit al Erikăi Isac care a devenit virală cu piesa...
Horoscop zilnic, 22 februarie 2024: O schimbare majoră este pe cale să intre în viața Scorpionilor. Nativii Vărsător sunt deschiși față de lucrurile noi și sunt gata să experimenteze
Horoscop zilnic, 22 februarie 2024: O schimbare majoră este pe cale să intre în viața...
Câți bani câștigă, de fapt, Andra Măruță. Sumele fabuloase care îi intră în cont
Câți bani câștigă, de fapt, Andra Măruță. Sumele fabuloase care îi intră în cont