Veştile nu sunt bune pentru români în preajma sărbătorilor de Paşti, pentru că cel mai apreciat sortiment de carne, carnea de porc, se va scumpi. Nu vor fi însă creşteri de preşuri la carnea de miel, dar oricum consumul acestuia este insignifiant în raport cu cea de porc.
Carnea de porc se va scumpi din această lună cu până la 15%-30%, apreciază oficialii Asociaţiei Române a Cărnii . Preţul acestui produs se va majora din cauza creşterii exportului cărnii în ţările asiatice, înregistrată anul trecut. „Comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12% mai mare faţă de 2015”, arată ARC.
Preţul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar preţul jambonul a înregistrat o creştere de 25%, în ultimele 12 luni. „Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie 2017, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare”, spun reprezentanţii ARC.
Spata de porc va costa14-15 lei/kg, iar pulpa de porc fără os între 17-19 lei/ kg.