Paul Breitner, o legendă a Germaniei și a lui Bayern Munchen

Autor:
Publicat: 20/04/2020 | 08:15
Paul Breitner, o legendă a Germaniei și a lui Bayern Munchen

Paul Breitner face parte dintr-un club restrâns și select al fotbaliștilor care au marcat în două finale diferite de Cupă Mondială, alături de legendarii Pele, Vava și Zinedine Zidane.

În 2004, marele Pele l-a inclus pe Breitner în topul celor mai buni 125 de fotbaliști în viață. Breitner s-a născut pe 5 septembrie 1951 în Kolbermoor, oraș în care, 33 de ani mai târziu, avea să vadă lumina zilei și Bastian Schweinsteiger. Breitner a avut o carieră relativ scurtă, din 1970 și până în 1983, însă în cei 13 ani, cel poreclit „Der Afro” a cucerit nu mai puțin de 13 trofee cu Bayern Munchen, Real Madrid și cu naționala Germaniei de Vest.

Bavarez get-beget, Breitner a semnat la vârsta de 19 ani cu Bayern Munchen, echipă cu care avea să câștige cinci titluri de campion, două Cupe ale Germaniei și o Cupă a Campionilor Europeni. În 1971, Breitner a debutat și pentru echipa națională, unde avea să facă zid în apărare alături de Franz Beckenbauer și Berti Vogts. Breitner a câștigat în 1972 titlul european, iar doi ani mai târziu, a marcat din penalty în finala Cupei Mondiale, Germania –Olanda, scor 2-1. După succesul de la Munchen, Paul Breitner a renunțat temporar la echipa națională și a semnat cu Real Madrid, alături de care a câștigat de două ori La Liga și o Cupă a Spaniei.

În 1981, după ce a fost desemnat fotbalistului anului în Germania, Breitner a revenit în Mannschaft, iar un an mai târziu a înscris și în finala Campionatului Mondial din Spania, pierdută de nemți cu Italia, scor 1-3. El s-a retras din fotbal în 1993.