Penarol – Nacional, Clasicul Uruguay-ului

Publicat: 22/07/2020 | 23:26
Penarol – Nacional, Clasicul Uruguay-ului

Fotbalul uruguayan s-a distins de-a lungul istoriei prin dorința imensă de a se autodepăși de fiecare dată, de a doborâ limite ce par imposibile, prin spiritul de luptă fantastic și printr-o putere de sacrificiu uriașă.

În acest context, s-a născut derby-ul din Montevideo dintre Penarol și Nacional, cunoscut drept El Clasico Uruguayo și care reprezintă cea mai veche rivalitate din fotbalul mondial din afara Marii Britanii.

Cei doi giganți ai fotbalului uruguayan au luat naștere la sfârșitul secolului al 19-lea, iar primul duel direct a avut loc pe 15 iulie 1900 și a fost câștigat de Penarol cu 2-0. Prima a apărut Penarol, fondată la 28 septembrie 1891 de 118 angajați ai Companiei Feroviare Britanice, dintre care 72 erau englezi, 45, uruguayeni și un german, sub denumirea de Central Uruguayan Railway Cricket Club, iar în 1914 a trecut la numele actual, după cartierul în care echipa își disputa partidele, păstrându-și, însă, culorile inițiale negru și auriu. La opt ani după apariția lui Penarol, a luat ființă Club Nacional de Futbol în urma inițiativei unor studenți care jucau pentru Uruguay Athletic Club și Montevideo Football Club. În urma acestei asocieri, s-a născut Nacional dintr-un puternic spirit patriotic și de identitate al uruguayenilor. Într-o perioadă în care fotbalul era apanajul exclusiv al imigranților europeni, Nacional a devenit prima echipă din Uruguay formată doar din jucători locali.

Cele două rivale s-au înfruntat de 534 de ori în toate competițiile, cu un bilanț foarte echilibrat: 188 de succese pentru Penarol, 178, pentru Nacional și 168 de remize. Totodată, derby-ul din Montevideo este și cel mai disputat clasico din Copa Libertadores, cu 39 de confruntări. Astfel, este de înțeles cum cei doi granzi divid națiunea uruguayană cu pasiunile pe care le naște fiecare bătălie directă: 46 la sută din populația țării se identifică cu Penarol, iar 36 la sută dintre oameni îi sunt loiali lui Nacional, conform unui studiu realizat în 2013.

Și în privința trofeelor cucerite, Penarol și Nacional au ținut aproape una de cealaltă. Los Manyas, asa cum sunt porecliti galben-negrii, au câștigat 51 de titluri naționale, de cinci ori Copa Libertadores și trei Cupe Intercontinentale, în timp ce Nacional, cunoscuta și drept El Bolso, a adunat 46 de titluri, trei Cope Libertadores și trei Cupe Intercontinentale.