Peste 150 de copaci doborâți de vânt și a zăpadă. Probleme în 16 județe și în Capitală, fenomene meteorologice periculoase

Publicat: 16/12/2018 | 10:38
Peste 150 de copaci doborâți de vânt și a zăpadă. Probleme în 16 județe și în Capitală, fenomene meteorologice periculoase

Peste 150 de copaci și 15 stâlpi au fost doborâți din cauza vântului și a zăpezii, iar 40 de mașini au rămas blocate în nămeți – în ultimele 24 de ore -, în județele afectate de vremea rea, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit IGSU, pompierii și reprezentanții autorităților locale au intervenit cu utilajele administratorului de drum pentru deblocarea a peste 40 de mașini care nu mai puteau înainta din cauza zăpezii. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea de pe autoturisme sau carosabil a peste 150 de arbori și 15 stâlpi doborâți din cauza căderilor de zăpadă și vântului puternic.

În județele Hunedoara, Ialomița și Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumului pentru ca trei ambulanțe să poată ajunge ajunge la cazurile medicale, iar în județul Prahova, pe raza localității Slănic, autoritățile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate într-un autocar care nu mai putea înainta. Toți pasagerii au fost transportați cu un microbuz la hotelul unde erau cazați, iar autocarul va fi coborât atunci când condițiile de drum vor permite.

În județul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea și repunerea pe roți a unui autocar răsturnat între localitățile Salcia și Pleșoiu. Salvatorii au îndepărtat zăpadă care bloca accesul către persoanele din interior, au evaluat medical toți ocupanții și au evacuat pasagerii, în condiții de siguranță. Până la finalizarea misiunii de repunere a autocarului pe carosabil, cele 29 de persoane au fost transportate la școala din localitatea Slătioara, iar ulterior toți pasagerii și-au continuat deplasarea către destinație, cu același autocar.

Trafic feroviar întrerupt temporar

Din cauza crengilor căzute pe liniile de cale ferată, traficul feroviar din județul Caraș Severin a fost întrerupt temporar. Persoanele aflate în trenurile oprite au fost preluate de autocare și transportate în localitățile de distinație.

În municipiul Timișoara, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea a 94 copaci căzuți pe carosabil și pe autovehicule, precum și pentru înlăturarea a stâlpilor de electricitate și cablurilor electrice desprinse din cauza vântului. Reprezentanții IGSU le recomandă cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, persoanelor care vor să urmeze trasee montane, salvatorii le recomandă să fie echipate corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.

Fenomene meteorologice periculoase, căderi masive de zăpadă, viscol, lapoviță și vânt puternic au fost înregistrate efecte în 16 județe ale țării, respectiv Arad, Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Timișoara, Tulcea și municipiul București.

Citește și...