Peter Schmeichel, Marele Alb

Publicat: 29/06/2020 | 23:36
Peter Schmeichel, Marele Alb

Supranumit „Marele Danez” sau „Marele Alb”, Peter Schmeichel a fost liderul lui Manchester United la realizarea triplei de vis campionat-cupă-Champions League în 1999 și, totodată, unul dintre oamenii-cheie ai succesului Danemarcei la EURO 1992, poate cea mai mare surpriză din istoria fotbalului continental.

Până să devină jucător profesionist, uriașul care a apărat porțile naționalei Danemarcei, a celor de la Brondby, Manchester United, Sporting Lisabona, Aston Villa și Manchester City, a muncit din greu pentru a-și câștiga existența. Schmeichel a lucrat într-o fabrică de materiale textile, a făcut curățenie timp de 12 luni în casa unor oameni în vârstă, apoi a fost numit manager de vânzări în organizația non-guvernamentală internațională, World Wildlife Fund.

Pe 6 august 1991, Schmeichel, un necunoscut pentru fotbalul european, își deschidea poarta către glorie. Danezul a semnat cu Manchester United, club care plătise celor de la Brondby doar 505 mii de lire sterline. 9 ani mai târziu, Sir Alex Ferguson cataloga transferul lui Schmeichel ca fiind „afacerea secolului”. În cei opt ani pe Old Trafford, Schmeichel a cucerit cinci titluri de campion în Premier League, trei Cupe ale Angliei și o Cupă a Ligii și trofeul UEFA Champions League, în 1999.

Schmeichel a făcut parte din celebra echipă a Danemarcei care a reușit uriașa surpriză de la EURO ’92, cucerind trofeul continental.

Schmeichel a strâns 129 de meciuri la echipa națională pentru care a marcat și un gol. La nivel de club, danezul și-a mai trecut în palmares un titlu și o Supercupă în Portugalia, cu Sporting și o Cupă Intertoto cu Aston Villa. Portarul danez s-a retras din fotbal în aprilie 2003 în tricoul lui Manchester City.

Citește și...