Acasă » Știri » Povestea cofetarului roman care face furori la New York! Si-a vandut masina ca sa aiba bani de avion, iar acum face milioane

Povestea cofetarului roman care face furori la New York! Si-a vandut masina ca sa aiba bani de avion, iar acum face milioane

De: Cancan 12/10/2013 | 00:22
Povestea cofetarului roman care face furori la New York! Si-a vandut masina ca sa aiba bani de avion, iar acum face milioane
Ion Nita este un roman de succes in America

Ion Nita a plecat din tara cand avea 39 de ani cu destinatia America, “tara tuturor posibilitatilor”, iar cu ajutor divin, dupa cum spune el, a ajuns sa aiba una dintre cele mai cautate cofetarii de acolo. 

 

Romanul si-a deschis afacerea in 1982
Romanul si-a deschis afacerea in 1982

“In 1981 am plecat in mijlocul verii, dupa ce am stat trei ani de zile sa capat actele legale. Pentru ca plecam cu trei copii, cu familia. Am vrut sa plec legal, nu ilegal. Simteam ca lucrurile merg din ce in ce mai rau, iar asta s-a dovedit ca pana in 1989 asta s-a intamplat”, ne-a spus Ion Nita cu o romana impecabila, chiar daca locuieste de zeci de ani printre americani.

Ion Nita este un roman de succes in America
Ion Nita este un roman de succes in America

A plecat din tara dupa ce si-a vandut masina si s-a mai imprumutat si de 5.000 de lei pentru a-si putea cumpara biletele de avion. Nu i-a fost usor la inceput, dar Dumnezeu i-a zambit si l-a ajutat sa-si implineasca visul.

“Am plecat cu trei valize de carton, se vindeau pe la librarii pe vremea aia. Cand plecai in armata erau de lemn, noi am plecat cu unele de carton. Atunci deja planul era facut: sa imi deschid o cofetarie.

Cum am ajuns acolo am lucrat la o cofetarie timp de sase luni, dar eram un om care nu prea intelegeam, visam la acest lucru, dar cum poti sa faci asta fara sa ai un minim capital. Aici a intrat si providenta, a intrat si Dumnezeu, eu umblam tot timpul sa gasesc o cofetarie, preturile la vanzare erau de 50-60.000 de dolari, iar eu nu reusisem sa strang in sase luni, muncind si sotia mea, decat 2.000 de dolari.

Dorinta mea nu avea nici un support. Umbland asa aflu ca intr-o zona a New York-ului un italian vrea sa-si vanda cofetaria. Ne-am dus acolo, iar el ne-a intrebat de unde am auzit, ca nu am vorbit decat cu o singura persoana. Tocmai de la aia am aflat. Ne-a spus ca nu acum, ci dupa Anul Nou (nr. o vinde), deci in 1982 am deschis cofetaria si ajutorul a venit de la acest italian, care probabil ne-a placut pe noi, ca familie, si mi-a inlesnit cumpararea acestei cofetarii.

 Si am capatat sa zic cofetaria, avand 6.000 de dolari si el mi-a dat un credit pe timp de trei ani (nr. a platit in rate). Asa a inceput afacerea mea acolo, foarte simplu, el avea o clientela, eu am reusit sa o dublez, sa o triplez si acum sunt la nivel de mii de consumatori ai mei, sa zic asa. Trebuie sa astepti putin, ca Dumnezeu iti da!”, ne-a spus cofetarul, care detine acum doua sedii, unul in New York si altul in Miami, de care se ocupa sotia sa.

Prajiturile sunt facute dupa retete romanesti
Prajiturile sunt facute dupa retete romanesti

De clienti nu duce lipsa, fiind cunoscut in toata lumea. Cumparatorii vin si din alte state ale Americii, dar sunt si cativa din Europa care ravnesc la dulciurile facute de Ion Nita. El ne-a povestit ca a ajuns sa lucreze la cofetaria parintilor dupa ce a ramas repetent la liceu si a fost nevoit sa se transfere la o scoala de meserii.

“Vin foarte multi in perioada sarbatorilor, din Pensylvania, Conneticut, din alte state. Bine, de multe ori vin si cumpara si trimit in California.

Eu nu am facut mare specialitate, ce am dus de aici, ce am invatat in anii cat am fucntionat aici, am pus in practica acolo, pentru romani, care erau foarte putini atunci pana in 1990. Adevarul e ca afacerea mea a pornit mult mai bine dupa `90, cand au inceput sa vina mai multi romani (…).

Americanul nu este consumatorul acela care sa-si ia mai mult decat trebuie, si-a luat astazi doua prajituri, vine maine sau poimaine, cand are pofta, nu cumpara sa puna in frigider sa stea acolo si sa le tina trei spatamani.

Afacerea s-a dezvoltat firesc si acum sunt foarte multi care imi cer: domne de ce nu deschid la Conneticut, in New Jersey? Sigur le este foarte greu ca sa vina, trebuie sa-si ia o zi libera sa-si faca cumparaturile de Sarbatori si atunci oamenii cer lucrul acesta, dar nu este asa de usor! (…)Aici totul este facut manual, facem si bombonerie de chocolate, facem doar manual. Sigur m-am gandit ca in Manhattan sa fac o bombonerie care sa fie fie deschisa (…), sa fac bomboanele in vitrine, la strada sa fie atractia mai mare, dar trebuiau sa se implice si ceilalti membrii ai familiei”, ne-a mai spus Ion Nita.

Ion Nita

Nu se considera un om bogat, iar pentru el familia este totul. Peste putin timp se va intoarce la “munca”, deoarece se apropie cu pasi repezi iarna si implicit Sarbatorile, iar cofetaria trebuie sa fie pregatita.

Ion Nita

„Avem o cifra de afaceri de aproape un milion de dolari pe an, dar sigur am o viata normala, de clasa medie si sunt multumit. Una din fete este in Elvetia, casatorita acolo si preda engleza, cealalta este in Statele Unite, la New York, lucreaza la un spital. Toti sunt aranjati, acesta este rostul unei familii, ca fiecare sa urce.

Ei au urcat, m-au depasit, asta a fost dorinta mea, de la nivelul meu au devenit intelectuali si cu profesii mult mai specializate. Altceva ce sa vreau de la viata, decat sa ii vad fericiti pe ei si eu langa ei. (…) Nu am plecat pentru o situatie materiala, daca muncesti nu se poate sa nu acumulezi. Apoi incepi sa te gandesti, la copii ma costa scoala, daca pot sa le iau un apartament, sa ii ajut sa le fie mai bine, acestea au fost investitiile prioritare.

De Sarbatori cozile se intind pe zici de metri
De Sarbatori cozile se intind pe zici de metri

(…) La ora asta se ocupa baiatul meu cu fiica mea mijlocie, eu le-am predat stafeta, posibilitatea sa preia o afacere si sa o duca la acelasi nivel si sunt cam in proba de un an. Se descurca bine, eu in doua saptamani o sa fiu si eu acolo, ca vin Sarbatorile, sa-i supraveghez, sa-i ajut unde e nevoie, dar nu ma bag peste ei. (…) 3.000-3.500 de cozonaci, depinde de cerere si doar in zilele acelea, o saptamana. Am peste 30 de feluri de prajituri, pentru ca am pastrat unele retete din Romania, am 18-20 de feluri de fursecuri, patiserie, bombonerie. Am o mare varietate de produse. Lumea aprecieaza ca ne mentinem si poate ne-am mai crescut nivelul”, ne-a mai povestit Ion Nita.

Cozonacii lui Ion Nita sunt extrem de cautati peste ocean
Cozonacii lui Ion Nita sunt extrem de cautati peste ocean

(A.S.)

/Sursa foto: foursquare.com, gothamgirlchronicles.com, yelp.com)

banner


 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela, cucerirea fostului patron din fotbal
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela,...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu fiecare injecție pe care ți-o faci, ai un strop de speranță”
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț: „I-aș spune...”. Secretele pe care le are Karmen față de tatăl ei
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț:...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Mesajul astrelor pentru zodii, 20 aprilie 2024. Veste bună pentru Fecioară și Balanță
Mesajul astrelor pentru zodii, 20 aprilie 2024. Veste bună pentru Fecioară și Balanță
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste...
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Dan Ciotoi, după ce a fost operat de cancer la colon: „Eram pregătit să îmi fac testamentul”
Dan Ciotoi, după ce a fost operat de cancer la colon: „Eram pregătit să îmi...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...