Povestea incredibila a unei pensionare din Iasi care a mostenit o avere, dar a murit in saracie! Manca doar paine si bea apa!

Publicat: 13/03/2014 | 16:32
Povestea incredibila a unei pensionare din Iasi care a mostenit o avere, dar a murit in saracie! Manca doar paine si bea apa!

O fosta profesoara din Iasi, descendenta uneia dintre cele mai bogate familii de boeri din anii ‘50, a murit intr-o saracie lucie, desi avea in cont 650.000 de euro!

Povestea de viata a Iolandei Teitler, din Iasi, ar putea fi transpusa cu usurinta intr-un roman sau ecranizata. Descendenta unei familii de boieri foarte bogati, in perioada anilor ’50, batranica a facut o tranzactie spectaculoasa, de una singura, fara ajutorul vreunui avocat, si si-a redobandit proprietatile confiscate de comunisti. La scurt timp ea a facut o tranzactie formidabila!

Fosta profesoara a negociat singura pretul unui teren de 1.000 de metri patrati si a reusit sa vanda suprafata cu 650.000 de euro, adica 650 euro/mp, aproape dublu cat se cerea de regula pe terenurile din zona.

Batrana a murit fara sa cheltuie vreun leu din avere sursa foto: 7est.ro
Batrana a murit fara sa cheltuie vreun leu din avere sursa foto: 7est.ro

“Traiesc cu apa si paine”, declara in urma cu mai multi ani batrana. Desi putea foarte bine sa-si faca o batranete fericita, ea a les sa traiasca in saracie si mizerie, sis a nu foloseasca niciun leu sau sa-i doneze.

A facut parte din „convoiul mortii”

Iolanda Teitler era doar o fetita in timpul Holocaustului cand, povestea ea, a facut parte, alaturi de bunicul sau, bogatul evreu Simon Himelbrand, din convoiul mortii. In arhiva electronică a Autoritatii pentru Comemorarea Victimelor si Eroilor Holocaustului din Israel este mentionat numele unui anume Simon Himelbrand, din Iasi. Bunicul sau detinea, la acea vreme, un conac, amplasat pe terenul pe care mai tarziu s-a făcut Piata Dimitrov, dar si casa de pe strada Sfantul Sava, in care a trait batrana pana la moarte.

In 1951, autoritatile comuniste au confiscat toata averea familiei Himelbrand si i-au ingramadit pe toti membrii familiei intr-o casa, se arata pe site-ul 7est.ro.

(M.A.)
 

Citește și...