Acasă » Știri » Povestea uluitoare a lui Mircea Vulcanescu, sfantul din inchisoare! „A jucat rolul unei saltele umane pentru un coleg de celula”

Povestea uluitoare a lui Mircea Vulcanescu, sfantul din inchisoare! „A jucat rolul unei saltele umane pentru un coleg de celula”

De: Cancan 09/04/2015 | 00:27
Povestea uluitoare a lui Mircea Vulcanescu, sfantul din inchisoare! A jucat rolul unei saltele umane pentru un coleg de celula

O noua fila de poveste din Cancan-urile de odinioara il are astazi ca subiect principal pe Mircea Vulcanescu, o mare personalitate culturala a Romaniei si evident un martir al represiunii comuniste.

Provenit dintr-o familie respectabila de economisti, acesta s-a stins in inchisoarea Aiud la numai 48 de ani, dupa un chin inimaginabil.

Mircea Vulcanescu in tinerete
Mircea Vulcanescu in tinerete

Economist, filozof, teolog, pedagod, sociolog, publicist si scriitor, Mircea Vulcanescu a avut functia de subsecretar de stat la Ministerul de Finante din cadrul guvernului Antonescu intre anii 1941 si 1944. In acesti trei ani, acesta a reusit imposibilul si a obtinut mai mult decat opt vagoane de aur pentru Banca Nationala a Romaniei (in 1944, tot aurul a fost confiscat de rusi dotand Armata a 4-a cu echipament militar nemtesc nou.

Ca foarte multi alti membri ai elitelor vremii, in 1946 a fost condamnat de stalinisti la 8 ani de inchisoare pentru crime de razboi si pentru afilierea economiei romanesti celui de al treilea Reich. Ajuns in inchisoarea de la Aiud, economistul constata cu groaza conditiile de incarcerare, menite exterminarii rapide.

Mircea Vulcanescu (1904-1952)
Mircea Vulcanescu (1904-1952)

Camerele erau extrem de mici, 1/4 metri patrati, mobilierul fiind inexistent, motiv pentru care detinutii (mult prea multi pentru celula meschin de mica) dormeau direct pe beton, fiind acoperiti doar de zeghea ponosita.

Sotia lui Mircea Vulcanescu, in fata casei din Popa Soare, chiar inainte sa fie data afara de comunisti
Sotia lui Mircea Vulcanescu, in fata casei din Popa Soare, chiar inainte sa fie data afara de comunisti

Casatorit a doua oara si cu doi copii, lui Mircea Vulcanescu i se semneaza practic condamnarea la moarte la penitenciarul Aiud. Pe langa faptul ca in dosarul penal in baza caruia acesta era condamnat la inchisoare erau grave contradictii, actele medicale care i-au grabit moartea prematura (s-a stins in inchisoare la doar 48 de ani) contineau aberatii care mai de care mai penibile.

Mircea Vulcanescu cu una dintre fete si cu pisica in curtea
Mircea Vulcanescu cu una dintre fete si cu pisica in curtea „Casei mici”

Astfel, in dosarul detinutului „K 9320”, Mircea Vulcanescu se arata intr-un loc ca acesta „functionar de profesie, nu a facut politica”, apoi ca „Mircea Vulcanescu facea parte din Guvernul Antonescu, care la 22 iunie a declarat razboi Rusiei sovietice si este socotit criminal de razboi.”
____________________________________

CITESTE SI:
Imaginile care ne descalifica total! In ce hal a ajuns sa arate vila arhitectului Mincu in care s-a filmat „Enigma Otiliei”

Blasfemie in mijlocul Bucurestiului! Moara lui Assan, transformata in orasul boschetarilor!
___________________________________

Un episod extrem de emotionat il arata pe Mircea Vulcanescu care „era redus la un schelet, imbracat in haine vargate, coloana vertebrala se observa prin zeghea de puscarias” (asa cum il descrie jurnalistul Gabriel Balanescu (coleg de celula cu el la Aiud), dar care intr-o noapte, vazand ca un coleg mai tanar cade pe podeaua inchisorii, se ofera sa ii poate acestuia rolul de saltea umana si il lasa sa doarma pe el, salvandu-i astfel viata.

In ciuda scrisorilor repetate ale sotiei sale, gardienii si personalul de la penitenciarul Aiud nu ii acorda acestuia nici macar un nimim de ajutor medical. Suferind de miocardita si pleurezie dubla T.B.C, primeste doar cateva aspirine pe zi, dar asta nu in fiecare zi. „Cu toate ca fusese internat in ultima faza a bolii in infirmeria penitenciarului, n’a primit nici o medicatie specifica. Medicamentele straine, care erau in depozitul infirmeriei, erau folosite numai pentru ingrijirea delatorilor sau a celor de la dreptul comun, adica a criminalior de rand.”, isi mai aduce aminte Gabriel Balanescu, citat de hotnews.ro.

Transferat intr-un final in 1951 la penitenciarul Jilava, medicii de acolo, sau mai bine zis calaii care ii dau sentinta la moarte il declara „Consultat si gasit sanatos” si il trimit inapoi la Aiud pentru executarea pedepsei (conform unui schimb de adrese intre cele doua penitenciare). „Mircea Vulcanescu aflase de la alti detinuti ca cei cu caverna la plamanul stang mor in timpul somnului. Vointa de a avea constiinta a tot ce se petrece cu el era atat de mare, incat facea eforturi supraomenesti sa nu doarma – ceea ce ii slabea mult rezistenta.”, sunt marturisirile infioratoare ale unui coleg de celula despre ultimele clipe din viata fostului secretar de stat de la Finante. Mircea Vulcanescu se stinge in toamna lui 1952, la doar 48 de ani, lasand testament vorbele care au ramas in istorie si care il fac un adevarat martir al monstruoasei represiuni staliniste:” Sa nu ne razbunati!”.
Ramasa singura cu doua fete in casa (care mai exista si azi pe Popa Soare nr 16), sotia acestuia traieste si ea momente de groaza, cu toate ca este lasata in libertate.

Parintii lui Mircea Vulcanescu (stanga sus), fetele economistului (dreapta jos) si planul casei
Parintii lui Mircea Vulcanescu (stanga sus), fetele economistului (dreapta jos) si planul casei

Fiica sa, povesteste intr-o culegere de amintiri prefatata de Alexandru Paleologu doau episoade absolut halucinante care au avut loc in „Casa mica” asa cum isi alintau Vulcanestii vila lor de pe Popa Soare. „Au venit niste oameni sa scrie si sa numere tot ce se mai afla in casa. Si a venit si un compozitor de ode si imnuri sa vada cum i-ar sta in casa asta, dar nu i-a placut. Plecand, a zis cu dispret ‘Asta-i casa de ministru?!’. (…) Mama nu m-a lasat sa vad cine ne-a dat afara din casa noastra dar n-a rabdat-o inima sa nu ne povesteasca cum frumoasa nevasta a secretarului Doncea, abia intrata in casa, se si tolanise pe pat ca o pantera neagra, in timp ce ii cerea socoteala (Mamei) pentru lipsa unei lingurite din setul de tacamuri”, isi aduce aminte Mariuca Vulcanescu.

Asa arata acum casa in care a locuit Mircea Vulcanescu
Asa arata acum casa in care a locuit Mircea Vulcanescu

Astazi, desi casa se afla pe lista monumentelor ocrotite de Ministerul Culturii si este montata pe fatada din fata o placuta memoriala se afla intr-un avansat stadiu de degradare, iar conform inscrierilor fiicei lui Mircea Vulcanescu, aici ar locuii nepotii primarului Doncea, cel ar carei sotie a umilit-o pe nevasta economistului. „Fiul acestora are si azi si el un fiu si care nu vrea cu niciun chip sa paraseasca ‘casa in care s-a nascut”…incheie cu tristete Mariuca Vulcanescu…

Livius Ionescu

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Imagini INCENDIARE cu ISPITA care a primit un CADOU de 600.000 de euro de la milionarul român
Imagini INCENDIARE cu ISPITA care a primit un CADOU de 600.000 de euro de la...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează nici de ea, nici de copil”
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu cumpere așa ceva”
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu o viteză de 160 km/h
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află fix lângă un mare oraș al țării
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Ioana Dichiseanu, dezvăluiri emoționante. Semnele pe care le-a primit de la regretatul Ion Dichiseanu după decesul acestuia: „Nu au fost doar în mintea mea”
Ioana Dichiseanu, dezvăluiri emoționante. Semnele pe care le-a primit de la regretatul Ion Dichiseanu după...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...