Premierul Mihai Tudose a demisionat! Anunţul lui Liviu Dragnea

Publicat: 15/01/2018 | 20:57

Premierul Mihai Tudose a demisionat după ce conducerea PSD a decis, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, să îi retragă sprijinul politic. Votul a fost unul covârşitor contra lui Tudose. 60 de lideri PSD au votat pentru retragerea sprijinului politic, 4 s-au opus, iar alţi 4 s-au abţinut. Liviu Dragnea a anunţat după şedinţa CEx al PSD că el nu va face nicio propunere pentru funcţia de prim-ministru.

UPDATE 21:25 “A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse, profundă, în care s-a discutat foarte deschis şi în final s-a supus la vot propunerea ca primul-ministru să îşi depună demisia. La începutul şedinţei, Mihai Tudose a spus că dacă i se va cere să demisioneze, o va face. (…) Au fost mai multe reproşuri, concluzia generală a fost că nu se mai poate continua aşa pentru că există o stare conflictuală între partid şi guvern şi în interiorul guvernului (…) Se pare că eu am o mână foarte proastă şi atunci le-am spus colegilor mei că eu nu voi face nicio propunere (…) Eu nu voi face nicio propunere, voi vota şi îmi voi asuma acest lucru”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după ce partidul pe care îl conduce i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose. “În vară mi s-a reproşat că l-am propus pe Mihai Tudose, un necunoscut. I-am lăsat să se gândească bine în noaptea asta. Mâine vom sta în şedinţă până va ieşi fum alb. Sigur vor fi mai multe variante. Vor fi întoarse pe toate părţile, dacă există un risc, dacă rezistă la minciuni, manipulări, cum s-a întâmplat la Grindeanu şi Tudose”, a adăugat Liviu Dragnea.

UPDATE 21:03 Conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, informează stiripesurse.ro.

UPDATE 20:45 Deputatul Cătălin Rădulescu a fost dat afară din şedinţa PSD, la cererea lui Mihai Tudose.

UPDATE 20.30. Doi lideri locali ai PSD şi europarlamentarul Viorica Dăncilă au cerut demisia premierului Tudose, potrivit Digi24. Fostul ministru Ecaterina Andronescu i-a reproşat premierului că nu şi-a asumat legile justiţiei. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a cerut vot secret pentru demisia lui Tudose. Solicitarea sa nu ar fi fost însă acceptată

ORA 16:45 În jur de 30 de lideri de organizaţii locale ale PSD au semnat o scrisoare prin care cer tranşarea conflictului dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose prin demisia premierului, informează Digi24.

ORA 16.00 Tudose nu a făcut declaraţii politice, însă a dorit să nuanteze declaraţia cu privire la autonomia ţinutului secuiesc: “Imi menţin pozitia ca roman ca nu se poate vorbi despre autonomie în România, m-am referit la integritatea României, despre fluturarea nimănui”

ORA 15.50 “N-am dormit de 48 de ore. Partidul social democrat trece printr-o mare încercare (…) Eu cred cu tărie că Guvernul Tudose trebuie să rămână în funcţie”, a spus la venire Marius Oprişan, unul dintre susţinătorii făţişi ai lui Mihai Tudose.

“Pentru mine, importantă e stabilitatea scenei politice, importantă e ţara, important e Partidul Social Democrat. PSD trece printr-o mare încercare, să dea Dumnezeu să ne dea mintea moldoveanului cea de pe urmă, mintea românului cea de pe urmă. Cetăţenii au avut încredere în noi şi avem o mare responsabilitate faţă de ei. Trebuie să construim spitale, autostrăzi, să plătim pensii şi salarii, să asigurăm liniştea şi ordinea publică. Eu cred că Guvernul României, condus de Mihai Tudose, trebuie să rămână în funcţie, cred că e nevoie de echilibru şi responsabilitate”, a declarat Marian Oprişan.

ORA 15.30 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, înainte de şedinţa Consiliului Executiv, că în ultimele zile a ascultat multe ieşiri publice şi în şedinţa de la ora 16.00 va vota, ca de obicei cu partidul, fără a preciza dacă asta înseamnă retragerea sprijinului faţă de Guvernul Tudose.

“În toată perioada asta nu am ieşit. Doar am citit scrisori, am urmărit apariţii publice. Voi vorbi la CEx. Am aflat de la Codrin ce trebuie să facem”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de posibila retragere a sprijinului faţă de Cabinetul actual, liderul PSD a răspuns: “Nu ştiu”.

Chestionat cum va vota dacă totuşi se va ajunge aici, Liviu Dragnea a răspuns scurt: “Ca de obicei, cu partidul”

ORA 15.00 Codrin Ştefănescu, secretar-general adjunct: ”Vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toţi cu nervii la pământ!”

„Nu cred că vom discuta despre demiteri. Vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toţi cu nervii la pământ. (…) Indiferent cât durează această şedinţă, vom ieşi cu o soluţie. Ultimele zile au fost cumplite. În mass media au apărut tot felul de ştiri pe surse, au fost tot felul de declaraţii ale colegilor mei. A curs cu scrisori şi luări de poziţie. Azi e obligatoriu să găsim soluţia finală. Intru cu speranţa că trebuie să ne aducem aminte de zilele în care am fost uniţi”, a declarat Codrin Ştefănescu.

Citește și...