Președintele turc, atac dur la adresa Franței și Greciei! Ce a cauzat tensiunile

Publicat: 30/08/2020 | 23:23
Președintele turc, atac dur la adresa Franței și Greciei! Ce a cauzat tensiunile

Președintele turc a făcut declarații dure la adresa Franței și Greciei. Iată ce se întâmplă și ce a cauzat tensiunile. 

Recep Tayyip Erdogan i-a numit azi „lacomi şi incompetenţi” pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de puternice tensiuni între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală, scrie AFP.

„Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Poporul francez ştie preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi?”, a declarat Erdogan în timpul unei ceremonii de înmânare de diplome pentru ofiţeri la Ankara.

Tensiunile au început acum trei săptămâni

Tensiunile au început acum trei săptămâni, atunci când o navă de cercetare turcă a fost trimisă în apele revendicate de Atena.

Într-un semn de susţinere pentru Grecia, Franţa şi-a întărit săptămâna trecută prezenţa militară în Mediterana de Est. Duminică, Parisul a denunţat „comportamentul de escaladare” (a tensiunilor) al Ankarei.

„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii?”, a mai zis Erdogan.

Ankara, care se arată inflexibilă în faţa ameninţărilor cu sancţiuni europene, a anunţat sâmbătă noi manevre militare în nordul insulei Cipru.

Foto: Shutterstock