Procuror din Arabia Saudită: Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost o crimă cu premeditare

Publicat: 25/10/2018 | 14:42
Procuror din Arabia Saudită: Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost o crimă cu premeditare

Uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a șocat întreaga lume! Un procuror saudit a declarat, joi (25 octombrie) că a fost vorba despreo crimă cu premeditare. Informația a fost furnizată de o echipă comună a Turciei și Arabiei Saudită.

Presa saudită scrie că suspecții sunt interogați în cadrul unei investigații duale, potrivit Mediafax. Arabia Saudită a recunoscut într-un final asasinarea jurnalistului în incinta Consulatului saudit din Istanbul. Autorităţile turce încearcă să afle circumstanţele producerii decesului. (Citește și Jurnalist, decapitat! Filmul înfiorător al execuției lui Jamal Khashoggi)

Pe 19 octombrie, Arabia Saudită, care a negat inițial orice implicare, a recunoscut că jurnalistul a fost ucis într-o luptă din interiorul consulatului. Ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir și-a exprimat condoleanțele familiei lui Jamal Khashoggi, spunând că moartea jurnalistului a fost o „greșeală teribilă”. Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis la Istanbul, înaintea unor dezvăluiri compromițătoare pe care președintele Erdogan le anunțase.Ulterior, Arabia Saudită a catalogat asasinarea acestuia drept o „greșeală gravă”, susținând că jurnalistul a fost ucis în urma unei confruntări fizice. (Vezi aici Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis! Detalii șocante despre crimă: ”Scos din Consulat în 15 bucăți!”)

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post și un critic acerb al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obține documente necesare căsătoriei sale. Arabia Saudită a încercat să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Cadavrul jurnalistului Khashoggi, găsit la reședința consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul

Cadavrul jurnalistului ucis Jamal Khashoggi a fost găsit într-o fântână din reședința consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul. „Surse de încredere de la serviciul de securitate de la Istanbul mi-au spus că trupul lui Khashoggi a fost găsit într-un puț care se află într-o grădină din reședința consulului general din Arabia Saudită”, a declarat pentru Sputnik liderul Partidului Patriotic turc (VATAN), Dogu Perincek.

Corpul ar fi fost ”tăiat în 15 bucăţi” de către un medic legist care făcea parte din comandoul saudit, a adăugat Selvi, potrivit căruia cadavrul dezmembrat a fost scos din consulat, dar se află într-un loc pe care Istanbulul încă nu-l cunoaşte.

”Dacă prinţul moştenitor nu dă socoteală şi nu este înlăturat din post, nu vom încheia acest dosar”, a continuat influentul cronicar.

Recunoaşteri – pătate de contradicţii – ale Riadului cu privire la circumstanţele morţii jurnalistului continuă să provoace un val de scepticism în lume.

Riadul a anunţat destituirea atât a numărului doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmed al-Assiri, şi altor trei conducători de rang înalt din cadrul acestor servicii, cât şi a unui consilier ”de presă” al curţii regale, Saud al-Qahtani. În total 18 suspecţi saudiţi au fost reţinuţi.

Însă analişti occidentali au văzut în aceste destituiri şi arestări o încercare de a desemna ţapi ispăşitori şi de a-l cruţa pe prinţul moştenitor, considerat cel mai puternic om în regat.

Sub titlul ”laţul se strânge în jurul prinţului moştenitor”, Yeni Safak afirmă că şeful comandoului l-a sunat ”în patru rânduri pe directorul biroului prinţului moştenitor, Bader Al-Asaker” după moartea lui Khashoggi. ”Cel puţin unul dintre apeluri a fost efectuat din biroul consului general”, a adăugat ziarul, care nu-şi precizează sursele.

Mutreb a sunat, de asemenea, la ”un număr american”, care ar putea să-i aparţină lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS şi ambasadorul regatului la Washington.