Rafila a oferit explicația: Doar așa ar putea fi redeschise restaurantele

Publicat: 24/08/2020 | 07:58
Rafila a oferit explicația: Doar așa ar putea fi redeschise restaurantele

Profesorul Alexandru Rafila a explicat motivul pentru care este mai riscat să fim infectați cu noul coronavirus în restaurante decât pe terase. Este vorba de spațiu închis versus spațiu deschis, spune profesorul.

CITEȘTE ȘI: VACCINUL PENTRU SARS-COV-2, OBLIGATORIU ÎN ROMÂNIA? ALEXANDRU RAFILA: “VA EXISTA O PRIORITIZARE”. CINE SUNT PRIMII OAMENI CARE VOR PRIMI PRODUSUL BIOLOGIC

El a precizat că echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea fi instalate în restaurante, în contextul în care un studiu MIT arată că astfel de aparate instalate într-un avion reduc considerabil riscul de infectare. Rafila mai crede că şi angajatorii ar fi interesaţi să utilizeze asemenea echipamente.

„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Rafila a oferit explicația: Doar așa restaurantele ar putea fi deschise

A urmat întrebarea despre instalarea unor aparate de filtrare care să reducă riscul de infectare. Iar astfel ar putea fi o condiţie pentru redeschiderea restaurantelor. Asta pentru că un studiu MIT a arătat că riscul de a te infecta într-un avion este extrem de mic, unul  la 4.300, iar dacă există un rând liber, acolo unde sunt locuri de trei, unul la 7.700. Rafila a spus că poate fi pusă în dezbatere o astfel de recomandare.

NU RATA: ALEXANDRU RAFILA, ANUNȚ ÎNGRIJORĂTOR: „CU SIGURANŢĂ VOM VEDEA O CREŞTERE A NUMĂRULUI DE CAZURI DE COVID-19, DUPĂ ÎNCEPEREA ŞCOLII”

„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment.

Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente. Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei. Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a declarant Alexandru Rafila.