Restricții pe timp de noapte, în România, din cauza coronavirusului. Au fost date deja primele amenzi

Publicat: 24/03/2020 | 08:15
Restricții pe timp de noapte, în România, din cauza coronavirusului. Au fost date deja primele amenzi

Printr-o ordonanță militară, autoritățile din România au impus restricții de circulație pe timp de noapte, iar cetățenii trebuie să rămână acasă în intervalul orar 22.00 – 06.00. Deplasările se pot face numai în anumite condiții și numai dacă este vorba despre situații urgente, justificate, cei care părăsesc domiciliul fiind obligați să aibă asupra lor documentele de identitate, precum și adeverință de la locul de muncă, asta în cazul în care trebuie, neapărat, să meargă la serviciu sau revin de la serviciu la ore târzii.

Bineînțeles, nu toți respectă aceste măsuri care au ca scop tocmai stoparea infecției cu noul coronavirus, cu atât mai mult cu cât în țara noastră au fost înregistrate, din nefericire, și primele decese.

Prima noapte de carantină a dus și la primele amenzi pentru ieșire nejustificată pe stradă. Polițiștii și jandarmii au făcut ”noapte albă”, cum se spune, organizînd filtre și dorind să afle ce motive i-au scos pe unii români din case și dacă aveau asupra lor adeverința de la serviciu sau o declarație pe propria răspundere. În București și Ilfov, cei mai mulți șoferi opriți aveau documentele asupra lor. Dar au existat și cazuri în care deplasarea nu era justificată, iar respectivele persoane au fost amendate  – minim 100 de lei – conform prevederilor Ordonanței Militare nr. 2/2020.

(CITEȘTE ȘI: AMENDĂ DE 20.000 DE LEI LA BRAȘOV, PENTRU O FEMEIE CARE A VENIT DIN ITALIA! A REFUZAT IZOLAREA: „DACĂ MĂ ENERVEZ MĂ DUC ÎN TOT BLOCUL!”)

Articolul 27 din Ordonanța Militară nr 2/2020

”Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență sau a dispozițiilor ordonanțelor militare ori a ordinelor emise pe timpul stării de asediu și al stării de urgență atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz”.

Amenzile, pentru cei care nu respectă prevederile acestei ordonanțe de urgență, încep de la 100 de lei, dar – atenție – pot ajunge, în unele cazuri, până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge până la 70.000 de lei.

Citește și...