Rijkaard, omul care a desăvârșit Milanul de vis al lui Berlusconi și Sacchi

Autor:
Publicat: 07/04/2020 | 21:37
Rijkaard, omul care a desăvârșit Milanul de vis al lui Berlusconi și Sacchi

Franklin Edmundo Rijkaard este produsul de lux scos la lumină în 1980 de Ajax Amsterdam, celebra fabrică de fotbalişti a Europei. Poreclit „Cometa”, Rijkaard a fost răsplătit din plin de regele-fotbal, cu nu mai puţin de 40 de trofee cucerite atât ca jucător, cu echipele de club şi individual, cât şi ca antrenor.

Primul tricou cu greutate purtat de Rijkaard a fost cel al clubului-mamă, Ajax Amsterdam, echipă pentru care a jucat în două rânduri, între 1980-1987 şi 1993-1995. Cu un Rijkaard strălucitor la mijlocul terenului, Ajax a cucerit 5 titluri de campioană şi 3 Supercupe ale Olandei, o Cupă a Campionilor şi o Cupă a Cupelor.

Frank Rijkaard face parte dintr-un club select format din şase oameni, Munoz, Trapattoni, Cruyff, Ancelotti şi Guardiola, care au cucerit formatele Cupa Campionilor Europeni – UEFA Champions League atât în calitate de jucători, cât şi ca antrenori. 1988 a fost un an fericit pentru Rijkaard. Atunci, Portocala Mecanică a cucerit titlul european, după 2-0 în finala cu Uniunea Sovietică. Rijkaard a reuşit 10 goluri în 73 de selecţii pentru naţionala Olandei pentru care a jucat între 1981 şi 1994.

După titlul de campion european cu Olanda, din 1988, Rijkaard a cucerit cu AC Milan milanez două titluri şi două Supercupe în Italia, de două ori Cupa Campionilor, în 1990, el înscriind golul victoriei în finala cu Benfica, două Supercupe şi două Cupe Intercontinentale.

După succesul uriaş ca fotbalist, Frank Rijkaard a demonstrat ca are şi stofă de antrenor. Şefii Federaţiei Olandeze i-au dat pe mână naţionala, pe care a condus-o până în semifinalele lui EURO 2000, unde Portocala Mecanică a fost învinsă la loviturile de departajare de Italia, după ce a ratat două penalty-uri în timpul regulamentar! Rijkaard a antrenat-o apoi un sezon pe Sparta Rotterdam, iar în 2003, a ajuns la FC Barcelona. Între 2003 şi 2008, Rijkaard şi FC Barcelona au cucerit două titluri şi două Supercupe ale Spaniei, dar şi trofeul UEFA Champions League în 2006.