Rocky Marciano, campionul care nu renunță niciodată

Autor: Sabin P.
Publicat: 13/02/2020 | 10:33
Rocky Marciano, campionul care nu renunță niciodată

În urmă cu exact 68 de ani, Rocky Marciano obținea cea de-a 40-a victorie la categoria grea în boxul profesionist, învingându-l prin knock-out în repriza a doua pe Gino Buonvino la Rhode Island Auditorium.


Biletul Zilei » Câștigul vine din Rusia, Italia și Spania!


Este singurul campion din istoria greilor profesioniști care s-a retras neînfrânt, cu un palmares de 49 de victorii, dintre care 43 au fost obținute prin knock-out, deși mereu a fost creditat cu șansa a doua. Pentru un luptător la categoria grea, a fost considerat prea scund, la 1,79 metri și prea ușor, la 83-85 de kilograme cât cântărea, iar anvergura brațelor sale, de numai 173 de centimetri, a reprezentat un dezavantaj imens, aceasta fiind cea mai mică dintre toți campionii greilor all-time. Cu toate acestea, el este considerat unul dintre cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor și nu întâmplător, povestea lui a inspirat celebra serie de filme cu Rocky Balboa, în care Sylvester Stallone interpretează rolul principal.

“A fost cel mai dur, cel mai puternic și cel mai complet luptător dedicat care a purtat vreodată mănuși. Frica nu exista în vocabularul său, iar durerea nu avea niciun înțeles pentru el”, l-a descris Red Smith, câștigător al Premiului Pulitzer. Pe numele său real Rocco Francis Marchegiano, Rocky a luptat pentru prima dată pentru titlul de campion mondial al greilor profesioniști împotriva deținătorului centurii, Jersey Joe Walcott, la Philadelphia, pe 23 septembrie 1952.

El și-a apărat centura de numai șase ori, iar unele dintre acele lupte au devenit adevărate “clasicuri” pentru fanii boxului. Pe 21 septembrie 1955, Rocky Marciano a disputat ultimul său meci împotriva lui Archie Moore, care l-a făcut knock-down în repriza a doua. Însă, Rocky a reușit să câștige prin K.O. în runda a noua, apărându-și centura, iar șapte luni mai târziu, pe 27 aprilie 1956, și-a anunțat retragerea la 32 de ani.

El a încetat din viață pe 31 august 1969, cu doar o zi înainte de a împlini 46 de ani, în urma unui accident aviatic. Cu toate că nu este inclus în primii cinci boxeri ai tuturor timpurilor din punct de vedere al tehnicii, al vitezei și al forței, Rocky Marciano a compensat printr-o ambiție nemărginită și o capacitate de efort fără egal. Un cunoscut jurnalist de specialitate a scris cândva că dacă toți campionii greilor profesioniști ar fi fost închiși laolaltă într-o cameră, Rocky ar fi fost cel care ar fi ieșit de acolo pe propriile-i picioare.

Citește și...