Rudy Rosenfeld a murit la 77 de ani. A jucat împreună cu Florin Călinescu în “Tanti Florica” la PRO TV

Publicat: 25/08/2018 | 10:59

Lumea teatrului din România a pierdut un actor valoros. Rudy Rosenfeld a murit la vârsta de 77 de ani. Regretatul artist a dat viață mai multor personaje de-a lungul carierei sale, iar rolul din “Tanti Florica” în care a jucat alături de Florin Călinescu a fost unul de excepție. Anunțul vine la doar câteva ore după ce s-a aflat că solistul formației “Odeon” a murit la 67 de ani.

Citește și: Cauza morții regretatului artist Costel Geambașu: “A încercat să sfideze boala și a cântat până acum două luni”

Rudy Rosenfeld a murit la vârsta de 77 de ani

Vestea morții a fost confirmată de PR-ul Teatrului Evreiesc de Stat, Oana Nae, potrivit libertatea.ro.

“A murit, într-adevăr, ieri, la ora 17:00”, a mărturisit Oana Nae, conform sursei citată mai sus.

Colegii de breaslă îi plâng dispariția, iar unii dintre ei și-au exprimat regretele în mesaje emoționante postate pe Internet. Printre aceștia se numără și regizorul Erwin Şimşensohn.

“S-a stins. Am aflat acum 10 minute. Nu am cuvinte. Doar lacrimi. L-am iubit ca pe un bunic”, a scris Erwin Şimşensohn pe o rețea de socializare.

Rudi Rosenfeld s-a născut pe 5 august 1941. Potrivit site-ului Teatrului Evreiesc de Stat, în stagiunea actuală el juca în mai multe spectacole: rolul Mlotek în “Dumnezeul Răzbunării”, Lazerovitch în “Varşovia: Ghid Turistic”, Şalom Alehem în “De la Caragiale la Şalom Alehem”, Gottlieb Meisel în „Musca Spaniolă”, Rabin, Treitl în “Yentl”, Isruel în “Stele Rătăcitoare”, Schwartzkopf în “Păpuşarul”.

Rudy Rosenfeld, înmormântare

Reprezentanții Teatrului Evreiesc de Stat precizează că înmormântarea va avea loc duminică, 26 august, la Cimitirul Sefard. Actorul a fost distins recent cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Ofiţer de către Președintele țării.

“Marele nostru actor Rudy Rosenfeld ne-a părăsit în cursul zilei de ieri (24 august), luând cu sine o parte esenţială din istoria Teatrului Evreiesc de Stat, dar şi a teatrului de limbă idiş. (…) Înmormântarea va avea loc duminică, 26 august, de la ora 13.00, la Cimitirul Sefard (str. Giurgiului, nr. 2, vis-a-vis de Cimitirul Bellu Ortodox, stația de metrou Eroii Revoluției). Fie-i memoria binecuvântată!”, anunță reprezentanții Teatrului Evreiesc de Stat într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuți, pe data de 4 august 1941. Printre rolurile importante realizate de Rudy Rosenfeld la TES se numără Allen în “Cum se cuceresc femeile“, de Woody Allen, regia Adrian Lupu (1985), Michael Sand în “Castelana”, de Lea Goldberg, regia Ludmila Szekely Anton (1990), Şimale în “Lozul cel mare”, de Șalom Alehem, regia Harry Eliad (1993), Reb Azriel în “Dibuk”, de S. Anski, regia Cătălina Buzoianu (1994), Rabbi Löw în “Golem”, de H. Leivik, regia Cătălina Buzoianu (1997), Frank al V-lea în “Frank al V-lea sau Povestea unei bănci particulare”, de Friederich Dürrenmatt, regia Kincses Elemer (2002). Ultimul spectacol în care a putut fi văzut pe scena TES a fost “Dumnezeul răzbunării”, de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hasuvater.

Rudy Rosenfeld a interpretat și numeroase “partituri cinematografice”, în filme precum „Actorul și sălbaticii” (1975), “Bătălia din umbră“ (1988), “Marea sfidare” (1990), “Golem” (2001) sau “Nunta mută” (2008).

“S-a dedicat deopotrivă teatrului și filmului, performând în numeroase spectacole și producții cinematografice de renume, însă inima sa a rămas întotdeauna la TES, unde a debutat la vârsta de 18 ani, cu rolul Efimcic, din spectacolul «Tinerețea părinților», de Boris Gorbatov, în regia lui David Esrig. A jucat alături de nume mari ale Teatrului Evreiesc de Stat, precum Sevilla Pastor, Dina König, Lia König, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Mano Rippel, Seidy Glück, Sonia Gurman, Eugenia Balaure, Leonie Waldman Eliad și Theodor Danetti”, se mai arată în postarea Teatrului Evreiesc.

Distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Ofiţer, de către Președintele României, în urmă cu două săptămâni, Rudy Rosenfeld a fost una din marile personalităţi ale Teatrului, “dedicată trup şi suflet acestei instituţii şi fenomenului teatral de limbă idiş”.

Citește și...