Acasă » Știri » Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

De: Cristian Blanuta 22/01/2020 | 18:20
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declaraţii halucinante: „Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene”

Pe data de 8 ianuarie a acestui an, un avion de pasageri Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev a fost doborât – din greşeală, au recunoscut autorităţile iraniene -, iar toţi cei 176 de pasageri şi-au pierdut viaţa. Tragedia s-a produs într-un context geopolitic complicat, şeful diplomaţiei ruse afirmând că autorităţile iraniene se aşteptau la un atac american. Majoritatea persoanelor aflate la bord erau iranieni sau aveau dublă cetăţenie. Canada a avut 57 de cetăţeni la bord, iar nouă dintre cei 11 cetăţeni ucraineni ucişi erau chiar membri ai echipajului.

Serghei Lavrov – şeful diplomaţiei ruse – a pus ”paie pe foc” în toată această ecuaţie, transmiţând informaţii halucinante. Ceea ce se şi dorea, în ultimă instanţă, nefiind un secret pentru nimeni dorinţa Rusiei de a deţine supremaţia în zonă şi de a nu fi ”deranjată”.

Conform lui Lavrov, Iranul ar fi lansat rachete către aeronava Boeing fiindcă se simţea ameninţat de avioane americane aflate la limita spaţiului aerian iranian. Este aruncată, astfel, o ”momeală” în media, cu toate că însuşi Lavrov adaugă şi că respectiva informaţie transmisă presei internaţionale… nu este confirmată.

„Erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene în acel moment. Această informaţie nu este confirmată încă, dar aş vrea să evidenţiez situaţiile-limită ale cazurilor de acest tip”, a declarat – vineri seară – Serghei Lavrov, citat de agenţia Reuters.

„Fake news” marca ”Rusia” dar… aeronava Boeing 737-800 a fost doborâtă cu rachete ruseşti

Intervenţia ministrului rus de externe nu face altceva decât să alimenteze tensiunile din zonă, iar una dintre modalităţile prin care Rusia încearcă să manipuleze opinia publică este reprezentată de ”fake news”. Vina trebuie mutată, rapid, în altă parte, iar un deget îndreptat acuzator către administraţia Trump, la momentul potrivit, este cum nu se poate mai nimerit.

Practic, Seghei Lavrom şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin acreditează ideea că iranienii au doborât, din greşeală, respectiva aeronavă, însă tragedia a survenit tocmai pentru se simţeau… ameninţaţi de avioane americane de luptă. În consecinţă, s-au grăbit să tragă asupra aeronavei Boeing 737-800 din cauză că administraţia Trump a escaladat tensiunea în zonă, iar stresul resimţit de iranieni s-ar fi situat la cote alarmante.

Iranul a admis, în cele din urmă, că rachetele lansate către aeronava de pasageri Boeing 737-800 erau de provenienţă rusească, potrivit informaţiilor furnizate de Associated Press. Organizaţia pentru Aviaţie Civilă din Iran a confirmat că a fost vorba despre rachete antiaeriene TOR-M1, fabricate în Rusia.

Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: ”Statele Unite au generat acest incident”

Continuând acelaşi ”joc” practicat de Rusia, preşedintele Iranuluiu, Hassan Rouhani, a declarat că tragedia a avut la bază ”agresiunea” SUA împotriva Iranului, administraţia Trump fiind aceea care ”a genreat incidentul”.

Trecând peste faptul că preşedintele Iranului consideră doar ”un incident” o tragedie în care au murit 176 de oameni nevinovaţi, nu trebuie trecută cu vederea dorinţa permanentă a Rusiei de a ”face legea” şi de a susţine Iranul, iar orice apropiere a trupelor americane crează insomnii la Kremlin. Tratamentul? O interpretare în stil ”rusesc” a tragediei de pe 8 ianuarie.

Serghei Lavrov: ”Erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite”

„Iranul a lansat rachete spre aeronava ucraineană de pasageri în contextul în care circulau informaţii că la frontiera ţării erau avioane americane multirol F-35”, a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse. El a catalogat tragedia drept ”eroare umană” şi a ţinut să precizeze că nu caută justificări. ”Dar erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite după atacurile lor, doar că nu ştiau ce formă ar putea avea”, a ţinut să sublinieze Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, prin declaraţiile halucinante trimise în spaţiul public, în astfel de momente tensionate, Serghei Lavrov nu face altceva decât să respecte ”linia trasată” de la Kremlin, cu atât mai mult cu cât, şi înainte de doborârea aeronavei de pasageri Boeing 737-800, existaseră semnale clare că Rusia este decisă să nu ”tolereze” prezenţa americană în zonă, una de natură a ”leza” interesele pe termen mediu şi lung ale lui Vladimir Putin.

Rusia îşi umflă muşchii: ”Vom acţiona puternic. Sper că americanii ne aud”

Punctul de vedere al lui Serghei Lavrov (care, fireşte, este şi punctul de vedere al lui Vladimir Putin) scoate în evidenţă o creştere exponenţială a tensiunilor din zonă, punctul de plecare fiind un scenariu construit la Casa Albă. Politicile „agresive” ale Administraţiei Donald Trump au amplificat tensiunile la nivel mondial, spune Lavrov, citat de Associated Press, iar Rusia – mesajul este clar şi fără echivoc – îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă. Cu atât mai mult, spune el, cu cât comunicarea între ruşi şi americani este… inexistentă.

„Vom acţiona puternic pentru a evita lipsirea lumii de acorduri privind controlul şi limitarea armelor nucleare”, a declarat Serghei Lavrov. ”Noi susţinem extinderea Noului Acord START fără condiţii prealabile. Sper că americanii ne aud, nu am primit niciun semnal coerent din partea lor”, a mai precizat şeful diplomaţiei ruse.

Concluziile Pentagonului şi reacţia lui Trump: ”Există suspiciuni”

În urma analizelor efectuate de către specialiştii de la Pentagon este că atacul iranienilor asupra aeronavei de pasageri Boeing 737-800 a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

De altfel, Iranul atacase baze din Irak în care sunt staţionaţi militari americani după ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani. Donald Trump, Preşedintele Statelor Unite, a declarat că are „suspiciuni” cu privire la accident, menţionând că avionul „zbura într-o zonă destul de dură şi cineva ar fi putut să greşească”.

Dar atmosfera tinde a fi din ce în ce mai încinsă în urma declaraţiilor făcute de Serghei Lavrov, iar ”partida de şah” dintre Kremlin şi Casa Albă continuă.

Sursa: gandul.info

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția de Moldova), SPORT citeste mai mult
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE RESPIRAȚIA
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ireal cât costă să naști natural în America! Elle a publicat facturile primite de la spital: „Nu mă așteptam la atât de mult”
Ireal cât costă să naști natural în America! Elle a publicat facturile primite de la...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute de mii de inimi în doar câteva secunde
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute...
De ce sunt pomi fructiferi care înfloresc, dar nu fac și fructe. Explicația e simplă
De ce sunt pomi fructiferi care înfloresc, dar nu fac și fructe. Explicația e simplă
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
Joe Biden, declarații bizare despre unchiul său, Ambrose Finnegan: „A fost mâncat de CANIBALI...”
Joe Biden, declarații bizare despre unchiul său, Ambrose Finnegan: „A fost mâncat de CANIBALI...”
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră:
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie. Cum s-a vindecat după ce a mers la o mănăstire
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie....
Ce să pui în fasolea bătută ca să-i dai gustul din copilărie. Va ieși deosebit de savuroasă
Ce să pui în fasolea bătută ca să-i dai gustul din copilărie. Va ieși deosebit...
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”