Un celebru actor american de origine română a murit într-o piscină! Prietenii săi sunt devastaţi. „Era un model…“

Publicat: 12/07/2016 | 15:05
Un celebru actor american de origine română a murit într-o piscină! Prietenii săi sunt devastaţi. „Era un model…“

Un actor american de origine română, care a jucat în zeci de filme, s-a stins ieri, în mod subit, iar prietenii acestuia au fost devastaţi, mai ales că în ultima vreme redevenise activ.

Concret este vorba despre Dale Băsescu, care a murit ieri, pe 11 iulie 2016, la vârsta de 60 de ani, în timp ce înota într-o piscină. Medicii care au ajuns la faţa locului nu au putut decât să declare decesul, în cauza fiind vorba despre un infarct pe care actorul l-ar fi suferit. Cei care au anunţat decesul au fost prietenii actorului, care au scris pe Facebook faptul că Dale Băsescu a murit. Pe pagina de pe reţeaua socială au apărut imediat zeci de mesaje de condoleanţe, primid laude din partea prietenilor, foştilor colegi, dar şi din partea rudelor. „Era un model pentru toată lumea“, au scris cei care l-au văzut mereu pe Dale Băsescu drept un model de urmat în viaţă.
 

Cine a fost Dale Băsescu

Născut la New York, pe 25 mai 1956, din părinţi români, Dale Băsescu s-a mutat împreună cu familia în Colorado, la vârsta de 3 ani. Mărturisea că de mic i-a plăcut să apară în faţa oamenilor, să îi distreze. A luat lecţii de pian şi a cântat la chitară. Pentru că a câştigat o medalie de aur la un concurs de înot desfăşurat în statul în care locuia, a primit o bursă la un colegiu sportiv. A participat chiar şi la calificările pentru Olimpiadă, la proba de 400 de metri. După colegiu, s-a mutat la Los Angeles, unde a început să ia cursuri de actorie. Locuia într-o dubă şi mergea la audiţii pentru diverse roluri. A fost desemnat de revista „Triathlon Magazine” al cincilea sportiv al anului în lume la acea vreme, după ce a câştigat mai multe concursuri internaţionale, scrie ziarul Adevărul.

A început să cânte atât solist, cât şi cu o trupă de rock în oraşul San Diego. Cariera în triatlon s-a terminat brusc, când au apărut niste complicaţii ale aparatului respirator, după ce a inhalat nişte pesticide pe care le-a folosit în casa pe care o închiriase. S-a căsătorit cu Shriley, o frumoasă americancă, în iunie 1989. În această perioadă a urmat cursuri pentru a deveni medic chiropractician. A predat radiologia pentru o scurtă vreme la „Life University”, iar timp de un an a fost „Doctorul Dale”, apărând săptămânal la un post de televiziune din Atlanta, în cadrul unei emisiuni de sănătate şi întreţinere corporală.

O tragedie avea să îi marcheze viaţa: Shirley a murit brusc, într-o noapte, în somn, purtând în pântece copilul nenăscut al cuplului. „Patru ani am fost într-o stare oribilă, în care nu-mi doream decât să mor. Îmi plănuiam sinuciderea în fiecare zi, voiam să curm suferinţa pe care o simţeam”, mărturisea Dale Băsescu într-un interviu acordat presei din România. A început să compună muzică de filme şi să joace diverse roluri. A fost, în diverse roluri secundare, şeful Mafiei, vânzător de maşini, cămătar cubanez, colonel nazist, asasin plătit, agent secret care joacă rolul de consilier marital, a fost director de corporaţie, producător muzical, preot şi, nu în ultimul rând, un pierde-vară cu probleme mintale. Nu vorbea limba română şi nu a vizitat România, însă după primul interviu acordat presei din ţara noastră se gândea serios să viziteze locurile din care provenea familia sa şi despre care auzise lucruri bune.

Citește și...