Suspinul constient este un gest pe care il facem atunci cand suntem stresati, indragostiti sau cand practicam yoga sau meditatia, insa adevarul este ca il repetam mai des decat am crede, la fiecare 5 minute.
Insa creierul pare sa trimita aceste semnale mult mai des decat credem noi, de fapt. La fel ca tusea sau cascatul, suspinul este un reflex pe care creierul nostru il ordona din 5 in 5 minute, prin semnalele pe care le transmite corpului. Conform unui studiu recent realizat de catre Universitatea Stanford in colaborare cu Universitatea din California, suspinul ne ajuta sa ne reglam respiratia si intreaga activitate a plamanilor.
Transformarea procesului de a inspira – a expira in suspine este, dupa cum se pare, reglata cu ajutorul catorva neuroni care determina activitatea fundamental umana. Este vorba despre un numar de aproximativ 200 de neuroni care contin peptide, activate la randul lor de neuropeptide, avand ca rezultat comportamentul nostru in ceea ce priveste respiratia. Si avand in vedere ca oamenii respira, in medie, de aproximativ 600 de milioane de ori pe parcursul vietii, acest sistem de reglare ne ajuta sa ne dozam aerul si capacitatea plamanilor in fiecare clipa.
Ruxandra Patru