Sigur nu stiai asta! In Romania, creste planta care poate inlocui…carnea!

Publicat: 14/10/2015 | 21:51
Sigur nu stiai asta! In Romania, creste planta care poate inlocui…carnea!

Singura planta din lume care prin compozitia ei se apropie de structura biologica a animalelor folosite la sacrificare a fost aclimatizat sin in Romania. Cercetatorii spera sa aiba succces in randul vegetarienilor si persoanelor doritoare de detoxifiere.

Planta minune se numeste Moringa, cunoscuta drept „Arborele vietii”. Prin analiza fizico-chimica s-a aflat ca aceasta planta asigura organismului uman toti aminoacizii, alaturi de un complex bogat de vitamine, minerale, nutrienti si antioxidanti. Astfel, de mult tmp, mai ales in zonele sarace ale lumi, moringa este folosita pentru pentru combaterea malnutritiei.
 

moringa

Planta minune este aclimatizata la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, sub supravegherea . ing. Costel Vanatoru. Aici, cercetatori vor sa „obisnuiasca” planta cu clima temperata, ca sa poata fi cultivata de orice roman.

 

Costel Vanatoru

 

Ultimul hop: sa treaca peste iarna

„Am documentat proprietatile Moringa Oleifera si am decis sa incercam aclimatizarea sa in Romania. Proprietatile vaste si domeniile multiple de utilizare ne-au convins sa demaram acest proiect. Transformarea sa in planta perena autohtona ar fi o realizare majora care ar deschide noi drumuri in multe domenii in tara noastra. Am inceput in urma cu doi si am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, intrucat vom afla daca Moringa, cultivat in aer liber, va trece peste iarna. Conform rezultatelor actuale, estimez ca vom inregistra un nou succes. Scopul nostru este sa il transformam intr-o planta perena, in Romania fiind momentan doar anuala. Deci am reusit sa il adaptam solului autohton”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vanatoru.

(Gabriel Constantinescu)

Citește și...