Tabloul lui Banksy care s-a autodistrus după ce s-a vândut cu 1,4 milioane, și-ar putea dubla valoarea

Publicat: 10/10/2018 | 13:04

Opera de artă „Fata cu balonul”, a artistului urban Bansky, care s-a autodistrus cu ajutorul unui mecanism special creat după ce a fost cumpărat cu o sumă exorbitantă la licitația Sotheby’s de la Londra, și-ar putea dubla valoarea.

Asta e partea ironică. Trebuia să fie un act critic la adresa pieței de artă și cred că prețul acestei opere se va dubla. Ne întrebăm dacă artistul ar fi știut că acest lucru va dubla valoarea lucrării’, a spus Leon Benrimon, directorul casei de licitații Heritage, potrivit time.com.

Banksy a dezvăluit pe Instagram că întreaga farsă, prin care un tablou de-al său s-a autodistrus după ca a fost adjudecat pentru prețul de 1 milion de lire sterline, a fost plănuit cu câțiva ani în urmă. Artistul, a cărui identitate este necunoscută, a construit atunci, în secret, un distrugător de documente în rama unei tablou, în cazul în care pânza va fi pusă vreodată la licitație.

Artistul a publicat un videoclip cu momentul în care construiește rama menită să se autodistrugă, cel mai probabil activată manual, dar și cu momentul în care tabloul este mărunțit, la casa de licitații Sotheby’s, din Londra. În filmuleț se poate observa, de asemenea, uimirea celor care asistă la licitație, loc unde, cel mai probabil, se afla și Banksy. Videoclipul a fost publicat alături de un citat al lui Picasso: „Nevoia de a distruge este, de asemenea, o nevoie creativă”.

Incidentul poate fi considerat cu ușurința una dintre cele mai scumpe farse. După ce tabloul a fost adjudecat cu 1.041.000 lire, cumpărătorul licitând la telefon, cei prezenți au asistat suprinși la „autodistrugerea” pânzei premium.

Tocmai am fost Banksy’ed (păcăliți de Banksy n.r.). Nu am mai experimentat așa ceva… ca un tablou să fie mărunțit spontan, mai ales când artistul a atins aproape un record. Încercăm să aflăm ce e de făcut mai departe” a spus directorul Sotheby’s, după incident.

Opera distrusă ilustra o fetiță care pierdea – sau dădea drumul – unui balon roșu în formă de inimă, o imagine recurentă în picturile lui Banksy.

View this post on Instagram

. "The urge to destroy is also a creative urge" – Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

 

Citește și...