Tensiunile cresc în peninsulă. Dictatorul Kim Jong-un, condamnat în premieră de un tribunal din Coreea de Sud

Publicat: 08/07/2020 | 17:46
Tensiunile cresc în peninsulă. Dictatorul Kim Jong-un, condamnat în premieră de un tribunal din Coreea de Sud

Un tribunal sud-coreean îi cere dictatorului Kim Jong Un să despăgubească doi foşti prizonieri de război, obligaţi la muncă forţată timp ce decenii în Coreea de Nord.

Condamnarea este o premieră absolută în justiția sud-coreeană. Până în prezent niciun tribunal nu a putut să își exercite competenţa asupra Phenianului. Hotărârea ar putea crea un precedent în peninsula împărţită, potrivit AFP, relatează The Straits Times.

Citește și: Prima dovadă majoră care indică faptul că dictatorul Kim Jong Un este mort: „Nu poate avea portrete sau statui decât după moarte”

Despre ce prizonieri este vorba

Cei doi bărbaţi – Han, în vârstă de 87 de ani, şi Ro, în vârstă de 90 de ani – afirmă că au fost luaţi prizonieri în timpul Războiului Coreei (1950-1953), dar că nu au fost repatriaţi la oprirea conflictului, care s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Timp de mai multe decenii, cei doi bărbaţi au muncit forţat în mine de cărbune, până când au reuşit să evadeze din Nord, prin China.

Ro s-a întors în Coreea de Sud în 2000, iar Han un an mai târziu. Ei au depus plângeri în 2016, în care acuză că au fost supuşi unor ”importante daune mentale şi fizice” în Coreea de Nord.

Cât este obligat Kim Jong Un să plătească

Un tribunal de la Seul a dispus ca Kim Jong Un să-i plătească fiecăruia 21 de milioane de woni (15.500 de euro), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului, relatează The Straits Times, citat de Gândul.ro. 

O asociaţie de susţinere a celor doi a anunţat că aceştia urmează să ia măsuri legale în vederea confiscării unor bunuri nord-coreene aflate sub controlul Seului, precum drepturi de autor ale televiziunii de stat nod-coreene.

Nu rata: Imagini din interiorul vilei unde Kim Jong Un ar fi ținut un harem de tinere pentru plăceri sexuale. Conducătorii din Coreea de Nord ar fi fost ”distrați” de virgine în special

După război, aproximativ 170.000 de nord-coreeni şi chinezi erau prizonieri în lagăre ale forţelor ONU conduse de către Statele Unite, iar aproximativ 100.000 de militari sud-coreeni şi din cadrul ONU erau deţinuţi de Nord, potrivit unor date de la Memorialul Războiului Coreei de la Seul.

După armistiţiu, doar 8.343 de sud-coreeni au fost repatriaţi, potrivit Guvernului sud-coreean. Această problemă este prezentată cu regullritate de către Sud, însă Nordul a spus mereu că niciun militar din Sud nu a fost deţinut împotriva voinţei sale.