Tudorel Toader, ministrul Justiției, despre extrădarea Elenei Udrea: ”Am mai avut un caz și…”

Publicat: 06/06/2018 | 12:28
Tudorel Toader, ministrul Justiției, despre extrădarea Elenei Udrea: ”Am mai avut un caz și…”

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a dezvăluit, miercuri, într-o conferință de presă, că extrădarea din Costa Rica a Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare, este posibilă. Udrea a fost judecată în dosarul ”Gala Bute”.

El a adăugat că există deja un precedent şi că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica.

”Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire”, a spus Toader.

Iată declarațiile ministrului Justiției:

”Extrădarea este posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica. Acesta este principalul mesaj.

În primul rând este necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată în urmărire internațională.

Instanța emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a solicita Ministerului Justiției formularea cererii de extrădare.

În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea poate avea loc pe două proceduri. În primul rând în baza curtoaziei bilaterale internaționale.

Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire.

Trebuie de verificat următorul lucru: domeniul de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunii comise de către cel care urmează a fi extrădat în baza respectivelor convenții.

Repet, am avut un act de extrădare pe baza curtoaziei bilaterale, iar altul este pe rol. Prin urmare, lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare.

Știm că de la Poliție s-a făcut solicitarea către instanța care s-a pronunțat.

Așteptăm pașii următori în procedura de extrădare, iar eu vă asigur că imediat ce vom avea noutăți, vă vom informa.

Sunt obligat să promovez legislația din România și nu intră în competențele mele legislația din Costa Rica.

Poliţiştii au solicitat marţi seara instanţei emiterea unui mandat european de arestare şi a unei cereri de urmărire internaţională pe numele Elenei Udrea.

Elena Udrea se află în Costa Rica, unde susţine că a primit statutul de refugiat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea, fost ministru, la 6 ani de închisoare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu”, a spus Toader.

Citește și...