Un an de la moartea lui Gordon Banks, cel mai mare portar al Angliei

Autor: Sabin P.
Publicat: 12/02/2020 | 12:25
Un an de la moartea lui Gordon Banks, cel mai mare portar al Angliei

Astăzi, se împlinește un an de la dispariția lui Gordon Banks, legendarul portar al naționalei Angliei, campion mondial în 1966. 

Mai mult, Banks a reușit și ceea ce toți istoricii și statisticienii sportului rege consideră parada Campionatelor Mondiale all-time. În 1970, la Mondialul din Mexic, englezul a avut o intervenție fabuloasă la lovitura de cap a marelui Pele. Execuția brazilianului a fost atât de precisă încât însuși Pele a strigat „gol” chiar înainte ca Gordon să plonjeze ca o felină și să respingă balonul în corner.

Îşi aduce aminte de acest episod şi Pele: „În acel moment, îl uram pur şi simplu pe Banks. Apoi, am fost pătruns de un adânc respect faţă de el”. În același timp, Gordon Banks a spus mulți ani mai târziu după acest episod: „Lumea nu mă va ține minte pentru că am fost campion mondial, ci pentru acea paradă. Oamenii vor să vorbească doar despre acea intervenție.”

Pentru englezi, Gordon Banks va rămâne pentru totdeauna cel mai bun portar al secolului XX. Această recunoaștere este cu atât mai deosebită cu cât Banks nu a obținut nici măcar un titlu de campion cu echipele sale de club. Are doar două Cupe ale Ligii, una cu Leicester City și cealaltă cu Stoke City, dar în schimb, a fost desemnat de șase ori portarul anului în fotbalul mondial de FIFA, iar în 1972, a fost ales cel mai bun jucător al sezonului din Anglia! El a evoluat în 73 de meciuri în naţionala Albionului şi în aproape jumătate dintre ele, 35, și-a păstrat poarta neatinsă.

Gordon Banks a încetat din viață pe 12 februarie 2019 la vârsta de 81 de ani din cauza unui cancer la rinichi.

Citește și...