UPDATE cutremur de 5,9 grade a zguduit statul Haiti: bilanțul victimelor crește dramatic

Publicat: 07/10/2018 | 09:38

Statul Haiti a fost zguduit de un seism puternic sâmbătă în jurul orelor 20:10 (duminică, 00:10 GMT), înregistrându-se cel puţin 11 morţi şi peste 100 de răniţi, titrează BBC. Sunt pagube materiale în mai multe localităţi din ţară, a informat protecţia civilă, relatează AFP. Astfel, autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să fie mult mai mare, iar operațiunile de căutare și salvare sunt în toi.

Un cutremur de 5,9 grade a zguduit statul Haiti. Cel puțin 10 oameni au murit, iar zeci au fost răniți

UPDATE 10:25 – Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți, în urma unui cutremur care a afectat Haiti

Numărul victimelor a crescut: cel puțin 11 decese, alte peste 100 de persoane au fost rănite, în urma prăbușirii mai multor clădiri, informează postul CNBC. Cutremurul a avut loc în largul coastelor de nord ale statului Haiti, la adâncimea de 11,7 de kilometri. Epicentrul a fost la 19 kilometri nord-vest de orașul Port-de-Paix, la 72 de kilometri de orașul Gonayiv și la aproximativ 180 de kilometri de Port-au-Prince, capitala țării, anunţă Institutul american de geofizizică (USGS).

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

Știre inițială: Departamentul de Nord-Vest al statului Haiti a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea 5,8 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimţit până în capitala Port-au-Prince, stârnind panică în rândul locuitorilor traumatizaţi încă de seismul care a devastat oraşul şi împrejurimile acestuia în 2010.

Răniţii sunt în prezent internaţi şi li se acordă îngrijiri la spitalele departamentului. În alte părţi, cazuri de răniţi, majoritatea uşor, au fost înregistrate ca urmare a mişcărilor de panică cauzate de cutremur, a făcut cunoscut sâmbătă seară protecţia civilă din Haiti într-un prim comunicat, conform AFP, citat de Agerpres.

Fotografii ale unor case cu zidurile prăbuşite şi imobile parţial distruse circulă pe reţele sociale fără ca autenticitatea lor să poată fi stabilită. Regiunea cea mai săracă din ţară, Departamentul de Nord-Vest are numeroase zone izolate din cauza lipsei arterelor rutiere în stare fucnţională.

Pe 12 ianaurie 2010, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7 a provocat moartea a peste 200.000 de persoane, iar alte 300.000 au fost rănite. Peste un milion şi jumătate de persoane au rămas pe străzi în urma acestei catastrofe naturale ale cărei pagube au fost evaluate la 120% din PIB.

Citește și...