Un oficial din Moldova, declarații incredibile: „Covidul a luat viața celor care și așa erau o povară”

Publicat: 07/09/2020 | 22:30
Un oficial din Moldova, declarații incredibile: „Covidul a luat viața celor care și așa erau o povară”

Un oficial din Republica Moldova a făcut declarații șocante. Bărbatul a spus că el consideră că oamenii răpuși de Covid-19 erau o povară pentru ei și pentru cei din jur.

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova, a vorbit despre evoluția pandemiei la TVR Moldova. Bărbatul a făcut declarații incredibile.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a zis Furtună.

99% din decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbitate

Epidemiologul a mai explicat că 99% din decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.

„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea”, a mai spus șeful ANSP.

Republica Moldova a înregistrat până luni peste 40.000 de cazuri de Covid-19 și 1.074 de decese.