Un val de aer polar lovește România. Prognoza meteo pentru 8 martie

Publicat: 05/03/2019 | 11:10
Un val de aer polar lovește România. Prognoza meteo pentru 8 martie

Luni au fost 20 de grade în zona de vest a țării, iar locuitori s-au lăsat răsfățați de razele soarelui primăvăratic. Și în București a fost vreme bună, semn că iarna se pregătește să își facă bagajele.

Totuși, ultimele vești venite din partea meteorologilor nu sunt deloc bune. Un val de aer polar va lovi România, iar prognoza meteo este departe de a ne face să ne simțim confortabil.

Vremea se va răci începând chiar cu ziua de 8 martie, iar săptămâna viitoare vor fi temperaturi mult mai scăzute. Mai ales în zonele de munte se va înregistra o coborâre accentuată a mercurului termometrelor și sunt posibile precipitații pe arii extinse.

Șase județe, sub cod galben de vânt

Șase județe din Transilvania și Moldova sunt sub atenționare cod galben de vânt, marți dimineața, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). ANM arată că în județele Brașov, Suceava și Neamț codul galben de vânt este valabil până la ora 11.00, în județele din Moldova atenționarea vizând zonele montane înalte, unde vântul se manifestă cu transport de zăpadă.

Județele Cluj, Sălaj și Satu Mare sunt sub atenționare cod galben de vânt până la ora 14.00. Aici vor fi intensificări ale vântului care la rafală vor atinge 55…60 km/h; iar la altitudini de peste 1800 m intensificările la rafală vor atinge şi depăşi 90…100 km/h, spulberând zăpada.

8 Martie – istoric

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă.

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.

În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Citește și...