Uraganul ”monstru” Florence aduce valuri de înălțimea unui bloc cu 7 etaje (video)

Publicat: 13/09/2018 | 11:28

Uraganul ”monstru” Florence aduce valuri de înălțimea unui bloc cu 7 etaje, iar nivelul oceanului ar putea crește cu patru metri. Imaginile surprinse din satelit și de pe Stația Spațială Internațională sunt impresionante. Vârtejul care înaintează prin Atlantic către coasta Statelor Unite a fost surprins de o cameră montată în exteriorul staţiei . Rafalele ating și 200 km/h. În largul oceanului s-au format valuri cu înălțimea de 25 de metri.

„Ne-am gândit că tot ce e la parter mai valoros trebuie ridicat. Am folosit orice am găsit, bucăţi de cherestea, cutii de vopsea, am ridicat paturile pe cutii de vopsea şi am pus tot felul de piese de mobilier deasupra”, afirmă un localnic, citat de Digi 24.

Preşedintele Donald Trump a emis decrete pentru deblocarea fondurilor speciale de urgenţă pentru statele afectate direct de Florence.

(Citește și Uraganul Florence se apropie de coasta SUA. ”Plecați acum! Dezastrul este la porțile noastre!”)

„Suntem complet pregătiţi, cu hrană, echipament medical, orice vă puteţi închipui. Suntem pregătiţi. Cu toate acestea, se pot întâmpla lucruri rele când e vorba despre o futună atât de mare. Mama Natură este imprevizibilă. Vă iubim pe toţi, vrem să fiţi în siguranţă, plecaţi din calea furtunii”, a transmis Donald Trump, președintele SUA.

Pagubele produse de uraganul Florence vor fi uriașe

Seestimează că uraganul Florence poate să cauzeze daune mai mari de 170 de miliarde de dolari, potrivit societăţii de analiză CoreLogic, care estimează că furtuna ar putea distruge 759.000 de case şi ferme de la Charleston, în Carolina de Sud, până în Virginia Beach, în statul Virginia.

Guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper a avertizat că ‘‘a rămâne ar însemna o mare greşeală” şi că ‘‘acesta este un uragan istoric, dintre acelea pe care-l vezi şi-l trăieşti doar o dată într-o viaţă’‘, notează presa americană.

Un super-taifun va lovi în Filipine, Taiwan și Hong Kong

Experţii monitorizează și alte două furtuni tropicale. Ele se desfășoară deasupra Atlanticului. Isaac se îndreaptă spre insulele Americii Centrale. Helen va afecta partea de vest a Europei.

O altă furtună clasificată drept super-taifun este aşteptată să lovească Filipine, Taiwan și Hong Kong. Are un diametru de 900 de kilometri şi vine cu rafale de peste 200 de kilometri pe oră. 40 de milioane de oameni se află în calea sa.

Insulele Hawaii se confruntă cu furtuna tropicală Olivia. Locuitorii au fost îndemnaţi să se adăpostească şi să-şi facă provizii de apă.

 

Citește și...