Uwe Seeler, legendarul atacant al lui Hamburger SV

Publicat: 01/07/2020 | 23:50
Uwe Seeler, legendarul atacant al lui Hamburger SV

Uwe Seeler este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști germani ai tuturor timpurilor, a participat la patru ediții ale Cupei Mondiale, dar, în mod paradoxal, nu a cucerit niciun titlu cu naționala panzerelor! Și asta pentru că el a evoluat tocmai la turneele finale dintre primele două triumfuri ale Germaniei de Vest la Campionatul Mondial.

Un jucător pentru care loialitatea a fost mai presus de orice, Seeler a evoluat în întreaga carieră la Hamburger SV, echipa orașului său natal, între 1954 și 1973.

Născut pe 5 noiembrie 1936, Uwe a mers pe urmele pașilor tatălui său, Erwin, un docher de meserie, dar și unul dintre cei mai iubiți jucători ai lui Hamburg între anii ’20 și ’40. Cum avea în genă talentul de sportiv, Uwe Seeler a debutat în stil de mare campion pentru HSV în 1954, la doar 18 ani, într-un meci de Cupă cu Holstein Kiel, în care a marcat patru goluri! Avea să fie începutul unei cariere de poveste întinse pe durata a 19 ani, în care Seeler a înscris 404 goluri în 476 de meciuri în toate competițiile pentru Hamburg, fiind al doilea marcator german all-time după Gerd Muller.

La doar câteva luni după înfăptuirea „Miracolului de la Berna”, legendarul selecționer al nemților, Sepp Herberger, l-a convocat în premieră în echipa națională, pentru care va marca 43 de goluri în 72 de partide. Un atacant puternic, în ciuda înălțimii sale de numai 1,69 metri, Seeler a fost recunoscut pentru abilitățile sale extraordinare în duelurile aeriene și execuțiile spectaculoase.

Cu Hamburg, Seeler a cucerit un titlu de campion al Germaniei, în 1960, și o cupă, în 1963. În plus, în 1961, alături de fratele său, Dieter, a dus-o pe HSV în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde a fost eliminată de FC Barcelona după un al treilea meci decisiv. În 1968, a ajuns în finala Cupei Cupelor, după ce a fost golgeterul competiției, însă Hamburg a pierdut meciul de la Rotterdam cu 0-2 în fața lui AC Milan. Seeler a fost golgeterul primei ediții a Bundesligii, în 1963-1964, și a fost desemnat de trei ori Fotbalistul Anului în Germania, în 1960, 1964 și 1970.

Cu echipa națională a Germaniei, a participat la patru Cupe Mondiale, la fel ca și Pele, în 1958, 1962, 1966 și 1970, dar nu a reușit să triumfe niciodată. În 1966, a pierdut finala cu 4-2 în prelungiri în fața Angliei, țara gazdă, iar în 1970, s-a oprit în semifinale, unde a pierdut cu 4-3, tot după prelungiri, în fața Italiei în celebrul „Meci al Secolului”.

Cu toate acestea, Uwe Seeler a avut o activitate prolifică la aceste turnee finale: a fost primul jucător cu 20 de meciuri jucate la Cupa Mondială, primul care înscrie la patru ediții diferite și tot cel dintâi care a marcat cel puțin două goluri la patru turnee finale, fiind egalat la acest capitol de compatriotul său, Miroslav Klose, în 2014. Seeler a înscris nouă goluri la Campionatul Mondial și se află pe locul al treilea în ierarhia all-time în ceea ce privește minutele jucate la turneele finale, după Paolo Maldini și Lothar Matthaus. Ironia destinului a făcut ca tocmai după retragerea sa din națională, Germania să revină în zodia succeselor, triumfând la EURO 1972 și la Mondialul din 1974.