Vara în România nu va mai fi la fel! Avertismentul devastator emis de meteorologi

Publicat: 09/06/2019 | 13:29
Vara în România nu va mai fi la fel! Avertismentul devastator emis de meteorologi

Schimbări climaterice care ne iau prin surprindere, precipitații abundente, vijelii, tornade apărute din senin și căderi de grindină. Meteorologii ne avertizează că vara anului 2019 va fi cu totul altfel decât ne-am obișnuit, iar toate aceste schimbări dau de înțeles că planeta transmite serioase semnale de alarmă.

Fenomenele extreme sunt prezente pe întreg teritoriul european. România nu face excepție și se va confrunta – transmit meteorologii – cu multe furtuni violente. În ceea ce îi privește pe locuitorii din sudul și vestul Europei, aceștia vor avea de înfruntat seceta și canicula.

Totul se petrece într-un ritm rapid, temperaturile urcă și coboară în intervale foarte scurte de timp, iar luna iunie oferă deja surprize neplăcute din punct de vedere meteorologic.

Peninsula Iberică și Europa Centrală – caniculă. În Franța, Belgia, Olanda, Ungaria, Slovacia și Polonia temperaturile vor urca în termometre până la 38 de grade Celsius. Dar sunt așteptate și temperaturi mult mai ridicate, care ar putea depăși chiar 43 de grade Celsius în Portugalia și Spania.

Grecia, Serbia, Bulgaria și România – furtuni violente

În Grecia, Serbia, Bulgaria și România sunt așteptate furtuni violente, vânturi puternice, inundații și grindină. Agenţia Meteorologică a Japoniei, pe de altă parte, a anunţat în luna mai că fenomenul El Nino se va extinde şi în emisfera nordică pe durata lunilor de vară. Există 60% şanse ca El Nino să continue şi pe durata toamnei din 2019, au transmis specialiştii.

Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

Citește și...