VIDEO ȘOCANT. 300 de gospodării inundate în Teleorman, în urma unei viituri. Hidrologii au emis noi avertizări

Autor: Elena Ailuțoaei
Publicat: 13/03/2018 | 14:51

Viitură în localitatea Orbeasca, din judeţul Teleorman. Apa strânsă pe dealuri vine şuvoaie peste localitate. Aproximativ 300 de gospodării au fost afectate. La nivelul judeţului, s-a întrunit un comitet de situaţii de urgenţă, pentru a-i ajuta pe cei cărora le-au intrat apa în curte şi case.

De asemenea, un drum județean din zonă, DJ504, este blocat în dreptul localităților Lăceni și Orbeasca. Șanțurile nu mai fac față. Zeci de pompieri intervin în zonele afectate și ridică diguri din saci cu nisip. Momentan, nimeni nu a fost evacuat, însă autoritățile locale sunt pregătite să cazeze persoanele afectate dacă va fi cazul.

Peste 3.200 de pompieri cu peste 2.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în judeţele aflate sub incidența atenționării hidrologice de cod galben și cod portocaliu, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pompierii au dat asigurări că au fost verificate și pregătite motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale de stingere care să asigure intervenția imediată în sprijinul cetățenilor și autorităților locale.

Până miercuri sunt în vigoare un cod galben și unul portocaliu de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, la ora 12.00, un cod galben vizând depășirea cotelor de atenție pe râurile Mureş – bazin superior, Târnave, Desnăţui, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Siret, Başeu, Jijia .

Atenționarea este valabilă în intervalul 13.03.2018 ora 12:30 – 14.03.2018 ora 09:00.

Totodată, INHGA a emis, marți, și un cod portocaliu vizând depășirea cotelor de inundație pe afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului amonte Acumulare Voila, judeţele Harghita, Covasna și Brașov. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice Cormoș, Homorodul Mic și Homorodul Mare, precizează hidrologii. Avertizarea este valabilă în intervalul 13.03.2018 ora 14:40 – 14.03.2018 ora 10:00.

Citește și...