Zeci de femei din Bacău au organizat un protest față de polițiștii care nu i-ar ancheta pe violatorii din comună

Publicat: 10/09/2020 | 14:36

Mai multe femei din comuna băcăuană – Valea Seacă îi acuză pe polițiștii din comună că nu îi anchetează pe cei acuzați de viol. Acestea spun că polițiștii mușamalizează plângerile, și astfel îi încurajează și mai mult pe violatori. Unul dintre cazurile reclamate e al unei copile, în vârstă de 8 ani, agresată sexual de bunicul patern. Pentru a trage un semnal de alarmă, femeile au organizat un protest inedit chiar în fața sediului Poliției.

Grupul de tinere sprijinit de câteva organizații pentru drepturile femeilor reclamă faptul că în ultima jumătate de an mai multe fete din comună au sesizat poliția că au fost victimele unor violatori și până astăzi nu s-a început nicio anchetă.

“Un pericol pentru fetițe”

„Am protestat în fața sediului poliței din comuna Valea Seacă pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că prin neimplicare, poliția încurajează practica de mușamalizare a cazurilor de viol din comunitate. Potrivit memoriului întocmit de protestatare, cel mai recent caz este al unei fetițe în vârstă de 8 ani, agresată sexual de bunicul patern. Cazul a fost sesizat chiar de sora mai mare a victimei, însă poliția din localitate nu a făcut nimic în sensul cercetării situației semnalate. Mai grav, prin neimplicare, a încurajat practica de mușamalizare a cazurilor de viol din comunitate. Agresorul este în libertate și reprezintă un pericol pentru fetițele din comunitate”, explică una dintre femeile care nu mai suportă atitudinea polițiștilor din Valea Seacă.

Protestul a fost organizat cu ajutorul Asociației E-Romnja, care lucrează în comunitatea de romi din Valea Seacă din 2014, asociație care luptă pentru respectul, integritatea și demnitatea femeilor rome s-au adunat în fața poliției unde au protestat împotriva unor presupuse abuzuri.

„Lipsa intervenției poliției îi încurajează și mai mult pe violatori. În același timp, descurajează tot mai des fetele și femeile supraviețuitoare care vor pedepsirea agresorilor, deoarece ele rămân singure și neputincioase în fața unui sistem patriarhal, sexist, clasist și rasist“, se precizează într-un manifest semnat de Asociația E-Romnja, alături de alte organizații neguvernamentale care activează în domeniul respectării drepturilor femeilor.

La nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău s-au dispus verificări în legătură cu cele semnalate.

Informații furnizate de corespondentul Cătălin Cojocaru.