Zonă roșie de COVID-19 în județul Arad. Localitățile unde școala ar putea să nu înceapă pe 14 septembrie

Publicat: 08/09/2020 | 09:21
Zonă roșie de COVID-19 în județul Arad. Localitățile unde școala ar putea să nu înceapă pe 14 septembrie

Direcția de Sănătate Publica monitorizează începerea anului școlar în opt localități din județul Arad. La Șiștarovăț incidența cazurile de coronavirus este 52.02.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, a explicat că localitatea Șiștarovăț are doar 350 de locuitori și 18 de cazuri confirmate de infectare cu Covid-19, toate într-un centru de recuperare.

Citește și: Coronavirus România. 883 de cazuri noi și 33 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

„Punctual, în privinţa unităţilor administrativ-teritoriale (din zona roşie – n.r.), precizăm că majoritatea au o populaţie de sub 1.500 sau chiar sub 1.000 de locuitori, fapt ce poate duce la creşterea coeficientului cazurilor raportate la o mie de locuitori. Situaţia epidemiologică este analizată de DSP Arad pentru fiecare localitate în parte pentru a vedea dacă există o situaţie de răspândire comunitară sau sunt cazuri izolate.

De exemplu, toate cazurile pozitive înregistrate în comuna Şiştarovăţ provin dintr-un centru de recuperare situat în satul Cuveşdia, unde persoanele pozitive sunt în izolare, în cadrul centrului, conform reglementărilor legale în vigoare”, a declarat Lucian Cozma.

Avertismentul DSP Arad

Debutul de an școlar ar putea fi, astfel, problematic, însă cei de la DSP analizează situația înainte de a lua o decizie pertinentă.

„Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad analizează datele epidemiologice existente, în vederea luării deciziilor pentru începerea în maximă siguranţă a noului an şcolar. Situaţia pentru fiecare unitate de învăţământ va fi prezentată Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, care va emite o hotărâre în baza propunerilor venite dinspre cele două instituţii amintite”, a completat reprezentantul Prefecturii.

Pe lângă localitatea Șiștarovăț, în zona roșie se mai află Pleşcuţa, Moneasa, Dezna, Buteni, Conop, Barsa, Taut. Pe lângă acestea, 16 localități sunt în zona galbenă de risc epidemiologic.

Nu rata: Încă un cadru medical a murit de coronavirus. Medicul de familie din Craiova era la ATI

Județul Arad a înregistrat, de la începutul pandemiei, 2.034 de cazuri, dintre care 5 în ultimele 24 de ore, conform sursei citate.