10.000 de lei de Crăciun pentru mulți români. Află dacă te numeri printre ei

Publicat: 18/12/2018 | 08:33
10.000 de lei de Crăciun pentru mulți români. Află dacă te numeri printre ei

De Sărbători, o serie de angajaţi din România vor fi în culmea fericirii! Vor primi nu mai puţin de 9.700 de lei, ca primă de Crăciun.

Nu toţi angajaţii se vor bucura de această sumă colosală, ci doar cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Nu este singura primă substanţială pe care au primit-o în acest an, dar este cu siguranţă, cea mai mare. De Paşte, angajaţii de la ASF au primit 5.000 de lei net. Situaţia va sta altfel anul viitor, când nivelul acestora va fi redus, după renegocierea Contractului Colectiv de Muncă, scrie a1.ro.

Cum toată lumea aşteaptă prime de Crăciun, companiile au pregătit câteva surprize pentru angajaţii lor. Aproximativ 32% dintre companii vor acorda prime angajaţilor români, fie cu tichete de cadou, fie cu produse specifice sărbătorilor de iarnă.

Au apărut primele imagini! Cum arată noua bancnotă de 100 de lei

La 1 decembrie 2018, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Bancnota are o valoare de 100 de lei și a fost emisă în doar 10.000 de exemplare.

Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Un alt element grafic inedit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea care reprezintă cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria a fost pusă în circulație prin sucursalele Băncii Naţionale a României și are meritul de a reprezenta o premieră multiplă: prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României; prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine); prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare), scrie Libertatea.

Citește și...